HoloLens: Tajemné hologramy Microsoftu na vlastní oči

Vyzkoušel jsem HoloLens. Technologickou novinku Microsoftu, která umožní vidět ve volném prostoru holografické objekty. Seznamte se s budoucností!
Kapitoly článku

Holopočítač s Windows 10

Celé demo řídil technik od stolku s počítačem. Pouštěl do mých brýlí požadovaná data a až na volné rozhlížení a pár interakcí jsem je tedy přímo neovládal. Ve finále by však měly fungovat brýle zcela samostatně a umožní spouštět libovolné aplikace pro Windows 10. Dlaždicové uživatelské prostředí bude i pohodlně ovladatelné prostřednictvím gest.

Ukázka HoloLens z letošní keynote:

Pokud nebudou aplikace ušité na míru HoloLens a 3D zobrazení, půjde o běžné 2D aplikace z Windows Storu, které si tak můžete například rozvěsit v prostoru jako obrazy. Na keynote jsme viděli i fascinující ukázku, kdy vás takové okno s aplikací připíchnuté na stěnu sleduje a postupně se posouvá po stěně za vámi. Už pochopitelnější jek pak možnost zobrazení v prostoru přímo před očima.

HoloLens (19).jpg 
Takto by mělo vypadat zjednodušené uživatelské prostředí Windows 10 v HoloLens

Ukázky předváděné na prezentacích Microsoftu vypadají ještě lépe než v samotných brýlích. Technologií HoloLens je totiž v těchto případech vybavena i běžná kamera, která celou ukázkovou scénu snímá. Kamera je synchronizovaná s brýlemi HoloLens figuranta a ve finále tak na obrazovce vidíme prostor zaplněný virtuálními objekty, které dotyčný nositel Hololens ovládá. Záběr kamery je přitom širokoúhlý a neřeší problém, jak šíři záběru zobrazit přímo před očima. A tak to celé vypadá úchvatně. Nositel HoloLens však až takový požitek nemá, vzpomeňme na omezený zorný úhel. A tak když například na keynote zvětšil okno aplikace přehrávače videa přes celou stěnu, bezpochyby ho celé neviděl.

Jeden prostor pro více HoloLens

Synchronizace virtuálního obrazu z HoloLens uživatele se dá ale využít i k jiným než jen prezentačním účelům. To jsme viděli na ukázce, která předcházela přímému zkoušení. Jednalo se o prezentaci komunikace prostřednictvím Skypu, kdy jeden z účastníků videohovoru měl HoloLens a druhý obyčejný počítač. Na svém monitoru přitom viděl prostor tak, jak ho vidí majitel HoloLens, a to včetně virtuálních prvků. Do reálného světa mu tak mohl poslat 3D model a konzultovat jeho parametry, dokonce mohl majiteli HoloLens do jeho virtuálního prostoru zasahovat.

HoloLens (26).JPGHoloLens (27).JPGHoloLens (28).JPG
Nejzajímavější ukázka z keynote: Uživatel má HoloLens a robotický podvozek má rovněž technologii HoloLens. Virtuální robot i uživatel pak sdílejí virtuální prvky.

Není přitom problém, když se sejde více uživatelů HoloLens na jednom místě. Synchronizace skrze Wi-Fi zajistí, že v prostoru všichni uvidí stejné virtuální prvky. Jak přesně toto funguje nám nebylo prozrazeno, ale ledacos napověděla ukázka s robotem na úvodní keynote. Podvozek robota vybavený HoloLens zmapoval prostor, který se stal „výchozí mapou“ sdílenou s uživatelem HoloLens stojícím opodál. Ten tak na podvozku viděl virtuálního robota, který se pohyboval prostorem a mohl mu v tomto prostoru zadávat cíle.

Nebude to tak dlouho trvat

Microsoft se pochlubil, že na Build již připravil několik set kusů HoloLens. To už je malosériová výroba. A také během demonstrace nám bylo prozrazeno, že toto už je prakticky finální podoba HoloLens, jak se bude prodávat. Z hlediska tvaru a konstrukce už žádné dramatické změny neproběhnou. Zcela finální ještě není dílčí hardware, tam se ještě ledacos může změnit, a proto nám nebyly prozrazeny žádné detaily kolem toho ve stávajících vzorcích. Prý má ale výkon srovnatelný s notebooky.

build720150428_web.png 
HoloLens je další zařízení, na kterém poběží Windows 10

Kdy přesně si budeme moci HoloLens běžně koupit, to nebylo prozrazeno. Ale nemělo by to trvat dlouhé roky. Ze strany Microsoftu oficiálně zazněla informace, že HoloLens jsou produktem pro Windows 10 a během působení tohoto systému se HoloLens dostane do obchodů. Vzhledem k plánované dlouhé životnosti Windows 10 je to poněkud nekonkrétní informace. Ale z neoficiálních náznaků je patrné, že ještě letos se dočkáme dostupnosti vývojářského kitu a nedivil bych se, kdyby do roka a do dne bylo možné HoloLens koupit.

Pokud jste vývojář a chcete se k HoloLens dostat co nejrychleji, zaregistrujte se ve Windows Insider Programu a sledujte web HoloLens.com a Twitter @HoloLens. SDK by mělo být uvolněno „brzy“.

Ona by to vážně nemusela být jen hračka

Kolem HoloLens je každopádně ještě mnoho otazníků. Jak bude přizpůsobeno uživatelské prostředí Windows 10, jak to bude pracovat při ostřejším okolním světle, jaká bude výdrž na jedno nabití, jaké budou aplikace nebo jaká bude cena? Můžeme se také ptát, k čemu to vlastně bude dobré?

V současné podobě to ještě nevidím jako „technologický doplněk na doma“. Nosit to delší dobu asi nebude úplně pohodlné, to už se projeví hmotnost zařízení a třeba také jeho zahřívání. Praktické využití pak kazí horší zorný úhel. Na nějaké speciální hry budiž, mohla by to být zábava. Třeba dříve demonstrované stavění minecraftových kostiček na stole v obýváku může být docela legrace.

HoloLens (10).jpg 
Něco jako Minecraft. Kostičky ale nestavíte jen někde na obrazovce, ale po celém obýváku. HoloLens umí rozeznat objekty a povrchy. Ví, kam můžete kostky postavit. 

Ale dříve než v domácnostech by se brýle HoloLens mohly uplatnit v různých komerčních odvětvích. Ať už u architektů, designérů, konstruktérů a podobných profesí, nebo třeba při telekonferencích, při výuce, nebo při tréninkových simulacích pohybu v různých prostředích. Microsoft už aktivně spolupracuje s firmami z různých oborů, kde by se dalo pro HoloLens najít praktické využití – na seznamu partnerů je například AutoDesk, NASA, Trimble (Sketchup), nezisková akademická klinika v Clevelandu,  Legendary Pictures, The Walt Disney Company, Dassault Systemes a další.

Cestu redaktora na konferenci Build hradila společnost Microsoft.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,