Hodinky od Gatese

Bill Gates, stejně jako Steve Jobs na Macworldu, přednesl úvodní projev na veletrhu CES. Během něj předvedl novou kategorii inteligentních zařízení a oznámil vývoj multimediálního přehrávače, kterého jsme se nedočkali od Apple.
Srovnání projevů Steva Jobse z Apple a zakladatele Microsoftu je namístě. Gatesovy přednášky na CES většinou jen rekapitulovaly vývoj v uplynulém roce, ale ta letošní může směle konkurovat nové nabídce Apple. Uživatelé, kteří se těšili na videopřehrávač z dílny Apple tak třeba přijmou za svůj koncept Media2Go. Přenosný přehrávač se čtyřpalcovou obrazovkou je dalším pokusem Microsoftu o průnik do spotřební elektroniky. Referenční design vyvíjí Microsoft spolu s Intelem. První výrobky by se na trh měly dostat pod značkami Samsung, ViewSonic, Sanyo a iRiver snad ještě letos.

Personal Video Player od Viewsonicu

Nejvíce času věnoval Bill Gates iniciativě SPOT - Smart Personal Objects Technology. Koncept představený před několika měsíci na konferenci v Las Vegas spočívá v prosazení informačních technologií do běžného života nenásilnou cestou formou tzv. Smart living. O inteligentních ledničkách a internetových domech jsme už slyšeli. Microsoft ale začíná s něčím mnohem menším – náramkovými hodinkami. Consumer Electronic Show se tak stalo svědkem představení prvních reálných produktů na bázi SPOT. Firmy Fossil, Suunto a Citizen začnou již tento rok prodávat hodinky, které se budou umět spojit s počítačem, stáhnout si potřebné aplikace a pak díky FM signálu ze vzduchu získávat aktuální informace jako je předpověď počasí, pohyby na burze a podobně. Samozřejmostí bude podpora všech časových pásem a spolupráce s Microsoft Outlookem. Cílovou skupinou jsou zejména mladí lidé, kteří ocení i možnost úpravy vzhledu hodinek výměnnými kryty nebo změnou obrázku na LCD displeji. Bill Gates kromě nadšení z uvedení technologie do života připomenul i fakt, že hodinky obsahují rychlejší procesor a čtyřikrát více paměti než první PC. Hodinky budou plně funkční pouze v oblastech pokrytých signálem DirectBand, která umožňuje přenos informací z webu pomocí FM signálu. Mimo dosah takové sítě (rozuměj u nás) se ze SPOT hodinek stanou hodinky obyčejné.

Chytré SPOT hodinky

Další novinky zahrnují první stolní DVD přehrávač s podporou Microsoft Windows Media 9, výrobcem bude Polariod, ale počítá se s razantním rozšířením této technologie. Pro Američany je zajímavé uvedení verze Pocket PC Mobile Edition pro mobilní sítě pracující na standardu CDMA. Gates předvedl i první dostupné zařízení vycházející z konceptu bezdrátového tabletu „Mira“, který byl na CES ohlášen loni. AirPanel od ViewSonicu se objeví na pultech amerických obchodů už příští týden, o měsíc později ho bude následovat Philips. Bill Gates oznámil, že Samsung a BenQ budou v nových špičkových modelech svých televizorů podporovat komunikaci s bezdrátovými tablety.

Nejzábavnější a divácky nejvděčnější částí Gatesovy přednášky byla prezentace online služby XBox Live, která zpřístupňuje možnosti hraní přes internet uživatelům XBoxu. Bill Gates vyzval k souboji basketbalistu Shaquilla O’Neala ve hře Midtown Madness 3. Od uvedení služby před dvěma měsíci už Microsoft prodal čtvrt milionu starter kitů. Toto číslo by mohlo být i vyšší, ale XBox Live funguje pouze se širokopásmovým připojením. Jako zajímavost Gates uvedl, že nejčastěji tuto službu používají lidé od osmé hodiny večer, tedy v čase dříve určeném sledování televize.

Loňský CES byl pro Microsoft především v duchu ohlášení vize elektronického domova a představení dnes dostupných produktů Windows Smart Displays a Windows XP Media Center Edition. I letos ohlášené produkty budou ve větším měřítku dostupné a využitelné až koncem roku. Pro loňské a letošní produkty ale také platí, že jsou čím dál více svázány s americkou infrastrukturou. Získávání informací z bezdrátových sítí či televizních stanic se pracně převádí pro jazykově a technologicky roztříštěnou Evropu a tak jsou tyto technologie dostupné v Evropě se značným zpožděním za Amerikou. Navíc je bohužel pravděpodobné další zpožďování při očekávané větší závislosti nově chystaných zařízení na vybudované infrastruktuře. Třeba se ale jednou dočkáme i u nás.

Diskuze (44) Další článek: Přenosný video přehrávač od ViewSonicu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,