HNetInfo FTP Server: český FTP server zadarmo

Kvalitních českých programů není nikdy dost. V tomto článku najdete první pohled na významnou součást freewarového balíku HNetInfo, a sice na FTP server. Je určen pro systémy Windows a můžete jej používat bez omezení doma i ve firmě. Podmínkou je pouze bezplatná registrace. Co tedy může FTP server od HNet Software nabídnout?

Plusy / minusy
+ české prostředí
+ možnosti nastavení
+ odesílání zpráv e-mailem nebo přes MAPI
– nastavení skupin uživatelů
– podpora šifrovaného přenosu
– exporty v podobě grafů

Systém HNetInfo představuje ucelenou sadu nástrojů, které nelze instalovat odděleně. Pokud chcete FTP server vyzkoušet, musíte si stáhnout 3,3 MB velký instalátor kompletní sady a tu si do počítače nainstalovat. Již od spuštění instalátoru máte k dispozici češtinu, případně slovenštinu a další jazyky. Instalace proběhne téměř okamžitě. Po prvním spuštění budete informování o možnosti/potřebě bezplatné registrace.

Jakmile naběhne hlavní okno programu, zobrazí se informace o nainstalovaných aplikacích a následně průvodce instalací a aktualizací. Tu můžete provést různými způsoby: z CD, ze složky v počítači, z internetu aj. Po dokončení budou do hlavního ovládacího panelu kompletu HNetInfo integrovány všechny dostupné aplikace z této sady. Rozhraní hlavního ovládacího modulu je pěkné na pohled, nicméně poněkud nestandardní. Kromě FTP serveru, kterému se budu věnovat dále, zde najdete nástroj pro chatování, správce stahování, poštovního klienta, sadu benchmarků a nástroj pro zobrazení informací o počítači.

Ovládací modul HNetInfo

Související odkazy

Slovník
benchmark
FTP
server
SMTP
SSL

FTP server se představuje

Konzole FTP serveru má podobné rozhraní jako hlavní ovládací modul, tedy barevné ikonky a tučné písmo. To již naštěstí není použito pro programovou nabídku. O každé změně, která nastane, je vytvořena informace, která se zobrazí v okně programu, případně se zapíše do protokolu. FTP server může běžet i jako služba, což je u tohoto druhu programu velmi důležité. K instalaci a zprovoznění služby není potřeba restart počítače.

Základní možnosti nastavení

Nabídka s funkcemi pro nastavení serveru je sice až za nabídkou s informačními nástroji, to však neznamená, že byste nastavení neměli upravit jako první. V obecném nastavení programu najdete klasické vlastnosti všech FTP serverů: číslo portu, na kterém bude naslouchat, povolení pasivních a aktivních režimů a povolení přenosu dat mezi servery, tedy bez nutnosti stahování souborů na počítači vzdáleného uživatele.

Nastavení omezení je důležité z hlediska výkonu. Máte možnost určit maximální počet uživatelů, maximální čas, který dáte uživateli pro přihlášení, rychlostní limity pro stahování a nahrávání, případně prioritu stahování. V položce časová omezení zase určíte, po jaké době dojde k odpojení nečinného uživatele a jak dlouho může být každý uživatel připojen.

Aby se zabránilo zbytečným možnostem útoku na server, je k dispozici nastavení, ve kterém zakážete uživatele, který se několikrát pokusí o přihlášení se špatně zadanými přístupovými údaji. Podle potřeby můžete povolit i anonymní přístup. O bezpečný přenos dat se postará šifrování, které je bohužel k dispozici pouze pro HNetInfo File Manager. Na podpoře přenosu pomocí SSL/TLS se zatím pracuje. Pořádek v datech na serveru zajistí funkce pro automatické smazání neúplně nahraných souborů. Jednoduchou úpravou táhla můžete vyladit výkon serveru s ohledem na zatížení systému.

Pokud vám přestane vyhovovat jazykové rozhraní, které jste si vybrali při instalaci, můžete jej změnit, což si vyžádá restart serveru.

Dialog obecného nastavení serveru

Pravidla přístupu

Pro počítače připojující se k serveru můžete nastavit časová omezení. K tomu využijete IP adresy počítačů a zvolíte časový interval, ve kterém jim zakážete nebo naopak povolíte přístup. Toto nastavení bohužel neumožňuje opakovat pravidlo například každý první den v týdnu. Zvolit si můžete pouze interval od – do. IP adresy je samozřejmě možné zakázat nebo povolit trvale.

Protokol o činnosti serveru

Nastavení zápisu informací do protokolu je hned na první pohled detailně zpracováno. U každé události, kterou je možné protokolovat, se rozhodnete, zda bude zapsána do souboru, na obrazovku, do obojího nebo nikam. Zaznamenat můžete informace o systému, chybách, bezpečnosti, spojení, nahrávání a stahování, požadavky a odpovědi FTP, informace o stavu sítě, konfiguraci a další ladicí informace. Protokolovací soubor bude podle nastaveného intervalu zakládán s novým jménem, které vyhovuje nastavené masce.

Na vyžádání je možné protokol odeslat e-mailem. Zpráva přitom může směřovat na více elektronických adres. Stačí zadat adresy serveru SMTP, rozhodnout se mezi prostým textem nebo formátem HTML, vybrat zasílané události a je hotovo. K dispozici je i nastavení pro využití rozhraní MAPI.

Dialog, ve kterém nastavíte protokolování

Informace pro uživatele

Každý, kdo se někdy připojoval k FTP serveru, si všiml, že jej server pozdraví nějakým univerzálním textem. Tuto vlastnost má HNetInfo FTP Server také. Stačí zadat cestu k textovému souboru, který tyto informace obsahuje. Zvolit si přitom můžete jiný text pro příchozí a jiný pro odcházející uživatele. Zajímavé je nastavení zvukových upozornění pro uživatele. Po připojení, odpojení, při stahování a jiných událostech může být uživatelům přehrán zvukový soubor. Nevzpomínám si, že bych se s tím někdy při práci s FTP servery jako uživatel setkal, nicméně ta možnost tu je, takže proč ji nevyužít.

Symbolické linky

Symbolické linky jsou uživatelům jiných operačních systémů než Windows důvěrně známé. Také při práci s FTP servery se s nimi můžete setkat. Dali by se přirovnat k zástupcům, které směřují na soubory nebo složky umístěné jinde na disku. V HNetInfo FTP Serveru je můžete pohodlně vytvářet pomocí připraveného nástroje.

Konzole FTP serveru

Uživatelé a skupiny

Provoz FTP serveru si nelze představit bez možnosti kompletní správy uživatelských přístupů a uživatelských skupin. Tento server nabízí klasické nastavení uživatelů, jako jsou přístupová práva, domovská složka, limity pro velikosti, přístup z IP adres, převod nahrávání / stahování a samozřejmě detailní nastavení přístupů k jednotlivým složkám na serveru. Všechny výše zmíněné vlastnosti, jako jsou rychlostní limity, zvuková upozornění, bezpečnostní nastavení, ale také například zobrazení skrytých souborů, je možné upravit u každého uživatele nezávisle na obecném nastavení.

Abyste si ušetřili práci s administrací většího množství uživatelů, je k dispozici jejich rozdělení do skupin. Těm můžete měnit přístupová práva ke složkám, ovšem další nastavení (zvuky, limity atd.) už nikoliv.

Nastavení uživatelských práv

Detailní statistiky

FTP Server z balíku HnetInfo poskytuje detailní statistiky o každém uživateli a přenosech dat. V okně Spojení máte možnost sledovat seznam aktuálně připojených uživatelů, zjistíte, jak rychle se serverem komunikují, jak dlouho jsou připojeni a mnoho dalších užitečných čísel. V případě potřeby je můžete stiskem jednoho tlačítka odpojit. Statistický přehled zobrazuje tabulku uživatelů s informací o celkovém množství přenesených dat, posledním připojení a o IP adrese. Tabulku můžete vyexportovat do souboru HTML. Další statistický přehled zobrazuje počty přihlášení uživatelů z jednotlivých IP adres. Nechybí tzv. černá listina a přehled stahovaných souborů.

Jeden z nabízených statistických přehledů

Pár slov na závěr

Hledáte-li jednoduše nastavitelný FTP server pro domácí síť i větší firmu, určitě HnetInfo FTP Server vyzkoušejte. Pokud máte k dispozici počítač s Windows, na kterém můžete FTP server provozovat, není co řešit. Podle vyjádření tvůrců je server schopen bez sebemenších problémů zvládat denní zatížení v řádu terabajtů se stovkami připojených uživatelů. Z funkcí, které jsem v přehledu nezmínil, je zajímavá možnost zjišťování volného místa na disku pomocí příkazu ALLO z FTP klienta, nebo možnost tvorby makro příkazů.

HNetInfo FTP Server 2.0
produkt FTP server
výrobce HNet Software
web www.hnetinfo.com
cena zdarma
systémy Windows 9x/ME/NT/2000/XP/2003

Diskuze (26) Další článek: OŽIVENO: UPC nabízí nové tarify připojení k Internetu, HARMONOGRAM ZRYCHLOVÁNÍ

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,