Technologie | Nositelnosti

Hloupost roku: Chytré oblečení vás odmění, když ho nosíte. Budete přitom sledováni na každém kroku

Módní značka Tommy Hilfiger představila novou kolekci „chytrého oblečení“ a je to jedno z nejzbytečnějších nasazení elektroniky do věcí denní potřeby. Oblečení obsahují tzv. smart tagy komunikující skrze bluetooth s chytrými telefony, ovšem nepřináší žádné praktické funkce. Nošením získáváte pouze virtuální body, za které člověk může získat „výhodné odměny“.

Zatímco většina chytrých produktů a nositelností má ambice udělat život příjemnější minimálně tím, že dokáže přijímat notifikace z telefonu nebo dávají zpětnou vazbu o stavu zařízení, Tommy Hilfiger si to vyložil trochu jinak.

Všechny kusy oblečení z jeho nové kolekce Xplore obsahují chytrý čip, který se přes bluetooth připojuje k aplikaci a jeho jediným cílem je sledovat, jak dlouho má člověk oblečení na sobě a kde se pohybuje. Čím déle ho má na sobě, tím více získává virtuálních bodů a jakési achievementy, řečeno herní terminologií. V aplikaci je dokonce mapa se značkami, které když člověk navštíví, dostane body navíc.

Tyto body se pak dají převést na „výhodné odměny“, jak tvrdí Tommy Hilfiger, mezi kterými jsou dárkové karty, slevy, speciální předměty a podobně. Všechno oblečení je tedy součástí podivného věrnostního systému a chytré je jen proto, aby vás nutilo mít ho na sobě co nejdéle.

Je otázkou, co Tommy Hilfiger udělá s daty, která sesbírá. Tvrdí sice, že jsou zašifrovaná, nic víc k tomu ale kromě informace, že bluetooth tag půjde vypnout, neuvedl. Shromážděná data by snad měl mít uživatel možnost i vymazat.

Diskuze (3) Další článek: Intel měl za poslední tři měsíce příjem 17 miliard dolarů. Datacentrový byznys roste 4× rychleji než počítačový

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,