Hlídač pro váš počítač

Pokud potřebujete zabezpečit počítač tak, aby fungoval i jiným uživatelům, ale aby nemohli provádět operace, které si nepřejete, hodil by se nástroj, jenž takové zabezpečení umí vytvořit. Jeho název Hlídací pes opravdu mluví sám za sebe…
Jedná se o produkt z dílen Novosoftu – umí zabezpečit celý počítač nebo některé části systému, u kterých si nepřejete, aby do nich někdo jiný zasahoval. Pokud máte na počítači nainstalován např. systém NT nebo XP Pro, asi se takovými věcmi nemusíte příliš zabývat, ale pokud pracujete s čímkoli od Windows 95 přes 98 po Me, tam už se práva k jednotlivým operacím tak snadno neudělují a každý si může dělat, co se mu zachce. K tomu, aby se to nedělo, slouží právě tenhle hlídač.

Instalace programu je nadmíru jednoduchá, jistě ji zvládne i méně zdatný uživatel. Po jeho instalaci je každý jeho start pojištěn nutností zadat heslo, což je u takového programu asi samozřejmostí. V nabídce Start byste asi jen těžko hledali nějakou ikonku pro spuštění tohoto pomocníka, o to se stará stisknutí určité kombinace kláves.

Ale teď už k hlídačovým schopnostem. Umí zakázat hned po spuštění klávesy F5 a F8, takže nouzové spuštění nepřipadá nějak moc v úvahu. Dále program umí uživatelem vybraný adresář „naprosto“ skrýt, a to tak, že ho většina programů fungujících pod MS Windows neobjeví. To je užitečné např. jako úložiště důvěrných dokumentů apod., které nejsou právě pro cizí oči.

A co kdyby někdo vložil do některé z mechanik nějaký zavirovaný nebo jinak počítači škodlivý program? Nevadí, v programu se dá nastavit zakázání obou (FDD i CD) mechanik nebo omezení funkčnosti CD, a to pomocí „zapamatování“ sériových čísel médií. Pokud není vložen disk se správným označením, program prostě nedovolí jeho otevření a provokativně vysune CD ven.

Jestliže máte technicky zdatné rodinné příslušníky, kteří bez ohledu na vaši peněženku tráví dlouhé hodiny na Internetu, jistě vás potěší možnost nastavit jen určité dny nebo i hodiny, ve kterých bude připojení k Internetu fungovat. Navíc lze nastavit filtr, který nepovolí otevření stránek, jež mají v názvu určité slovo, což je důležité zejména tam, kde surfují i děti.

Kdo má rozpracovaný projekt v nějakém programu a bojí se o něj, může prostě pro jistotu spuštění celého programu zakázat a v tomto případě nepomůže ani jeho přejmenování. Stejně tak se dá zakázat spouštění Ovládacích panelů nebo nástroje pro úpravy registru systému, kde se dá změnit leccos, jak někteří z nás vědí. Omezovacích funkcí má program samozřejmě více, ale to by se vešlo ještě do mnoha slov textu, takže přejdeme k sledovací funkci programu, která ale není jen kladem, ale to tom až dále.

Protože program běží vždy, když je počítač zapnut, umí dokonce zaznamenat i stisknuté klávesy, což může být sice pro zvědavého „správce“ užitečné, na druhou stranu to ale ostatním uživatelům narušuje soukromí, protože odkrývá jejich osobní údaje, jako jsou např. hesla k e-mailovým schránkám nebo soukromá korespondence.

Hodnocení? Vzhledem k ceně 485 Kč se jedná o dobře pracující program, který u zmíněných méně zabezpečených operačních systémů může přispět k vyšší bezpečnosti počítače. Sice existuje možnost, jak odkrýt programem skryté složky, ale pochybuji, že by na to „běžný“ uživatel přišel, takže se nemusíte bát a program s klidným svědomím používat.

Zkušební verzi programu s omezenými funkcemi si můžete stáhnout na domovské stránce programu, instalační soubor má velikost cca 1,8 MB.

Diskuze (7) Další článek: Zajímavý benchmark z Japonska

Témata článku: , , , , , ,