Windows 10 | Edge | Vyhledávače

Hledání ve Windows 10 se naučí vyhledávat rovnou i na webu. Využije k tomu Edge

Funkce Hledání ve Windows (Windows Search) si v průběhu let získala u uživatelů značnou oblibu. Pro některé se dokonce stala základním způsobem, jak spouštějí aplikace. Poskytuje nejen vyhledávání v rámci systému, ale také integraci s dalšími službami Microsoft.

Možná poněkud paradoxně až dosud nedošlo k nějaké užší integraci této funkce s webovým prohlížečem MS Edge. To se však v dohledné době může změnit – alespoň to naznačují modifikace testovacího sestavení, o kterých informuje MS Tech Community.

Užší integrace Hledání a Edge

Ve Windows 10 verze 2004 a 20H2 nebo novějších bude funkce Hledání moci přímo stahovat informace z prohlížeče Edge. Získá tak přehled o navštívených stránkách a dalších položkách v rámci celé aplikace. Pokud povolíte synchronizaci Edge v mobilních zařízeních, budete mít navíc přístup k historii prohlížení na telefonu či tabletu.

Výsledkem tohoto spojení bude například to, že nebude nutné otevírat aplikaci prohlížeče, abyste mohli provádět některé základní úkoly, jako je rychlý přístup k oblíbeným položkám, historii procházení, nedávným kartám, nejlepším webům atd.

Lze předpokládat, že užší integrace systémového vyhledávání a MS Edge nemusí vyhovovat všem uživatelům. Proto bude možné tuto funkci kdykoli deaktivovat a veškerá data sdílená mezi Edge a Windows budou odstraněna.

Další novinky v Hledání ve Windows

Stojí za zmínku, že integrace je pouze jednosměrná, což znamená, že například nebude možné používat Edge k vyhledání souborů ve Windows. Funkce je aktuálně k dispozici pouze vybraným uživatelům testovacího sestavení Microsoft Edge Canary a byť je její nastavení jednoduché, vypadá to, že v tuto chvíli nefunguje.

Nejde o jedinou chystanou novinku – vyhledávací pole v systému Windows 10 aktuálně podporuje pouze světlé téma. To nemusí být ideální pro uživatelé, kteří preferují tmavé rozhraní. Microsoft naštěstí již testuje nativní podporu tmavého režimu pro Hledání ve Windows a tato funkce je již k dispozici v beta verzích.

Diskuze (4) Další článek: Jak zabezpečit telefon v rukou dítěte: Praktická doporučení pro Android a iOS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,