Historie Windows a OS/2 v datech

Nedávno jsme zveřejnili stručný pohled do historie některých, dnes již téměř zapomenutých operačních systémů. Na vaše četné žádosti nyní přinášíme pokračování, ve kterém představíme důležité milníky ve vývoji operačních systémů Windows a OS/2. Na první pohled mají společného více, než byste patrně čekali.
Kapitoly článku

Odvržený potomek Microsoftu

Na počátku vývoje operačního systému OS/2 stála snaha Microsoftu a IBM vytvořit nový operační systém, který by nahradil dosavadní DOS. První verze nového systému byla uvolněna koncem roku 1987. OS/2 1.00 podporoval multitasking s hardwarovou podporou. První verze nabízela pouze textové rozhraní, které umožnilo zobrazit v aktuálním čase pouze jeden program, zatímco další mohly běžet na pozadí. Systém podporoval pevné disky o maximální kapacitě 32 MB.

 

Textové rozhraní první verze OS/2 * OS/2 1.0 mělo okna, avšak v textovém režimu * Zajímavý byl elektronický nástroj pro výuku systému

Na podzim roku 1988 byla uvedena další verze s označením OS/2 1.10 Standard Edition (známá i jako Trimaran). Přinesla grafické rozhraní nazvané Presentation Manager. Podporovány byly také diskové oddíly se systémem FAT o maximální velikosti 2 GB. O něco později, tedy počátkem roku 1989, byla uvedena verze OS/2 1.10 Extended Edition. Systém obsahoval navíc komunikačního správce a nástroj pro správu databází. Tento relační databázový systém se jmenoval Database Manager, dnes je známý jako DB2.

Ještě v roce 1989, avšak až na podzim, byla uvedena verze OS/2 1.20 (Sloop), opět jako Standard Edition a Extended Edition. Přinesla vylepšené grafické rozhraní a souborový systém HPFS. Rovněž byly zahájeny práce na verzi 2.0, která měla být prvním ryze dvaatřicetibitovým operačním systémem pro osobní počítače. Určena byla pro procesory řady 80386. Začalo se také na přípravě verze třetí, která by sloužila jako síťový server nezávislý na použité platformě.

Microsoft vs. IBM

Rok 1990 přinesl rozkol mezi IBM a Microsoftem. Ten zjistil, že větší zisk mu bude plynout z Windows 3.0 - na trhu velmi úspěšných. Koncem roku se vystupňovaly rozdílné názory mezi oběma společnostmi natolik, že se zcela rozešly. IBM pokračovala ve vývoji OS/2 2.0 a udržování OS/2 řady 1.x. Microsoft se rozhodl plně věnovat svým Windows a ponechal si rozpracovaný OS/2 3.0 Ten posloužil jako základ pro novou řadu Windows, tedy Windows NT (viz výše).

V roce 1991 uvedla IBM OS/2 1.30, s kódovým označením Cutter. Převážná část systému byla přepracována tak, aby obsahovala kód pocházející pouze od IBM. Pozoruhodný je fakt, že tato verze byla po odebrání kódu Microsoftu menší, údajně stabilnější a také rychlejší než verze předchozí. V nové verzi se navíc výrazným způsobem zjednodušila instalace ovladačů, do standardního vybavení byl přidán programovací jazyk REXX, přibyla podpora fontů Adobe Type I, zápis se zpožděním pro souborový systém HPFS. Ovladače pro zobrazovací zařízení podporovaly rozlišení až 1024 × 728. Připomínám, že se psal rok 1991.

Na jaře roku 1992 byl uvolněn systém OS/2 2.00, s kódovým značením Cruiser. Dvaatřicetibitový systém umožňoval díky virtuálnímu stroji spouštění mnoha programů určených původně pro DOS a Windows. IBM dále zakoupila licenci na Windows 3.0, se kterou jste se mohli setkat pod označením Win-OS/2.

Způsob spouštění programů ve virtuálních počítačích tak, jako by byly odděleny na různých fyzických počítačích, umožňoval, aby pád jedné aplikace pro Windows nenarušil běh aplikace jiné. Programy mohly komunikovat pomocí DDS a tzv. schránky. V této verzi se objevil také Workspace Shell, tj. objektově orientované grafické rozhraní.

  

OS/2 ve druhé verzi již obsahoval grafické rozhraní * Nové aplikace bylo možné v OS/2 vyvíjet např. v jazyce C++ * Nechyběly ani nástroje pro práci s grafikou

Verze 2.10 (Borg) na sebe nenechala dlouho čekat, objevila se na jaře roku 1993. Přinesla 32bitový grafický subsystém, Multimedia Presentation Manager s podporou videa a zvuku. Aktualizována byla podpora pro aplikace z Windows 3.1. Novinkou se stala podpora pro karty PCMCIA na přenosných počítačích a podpora vylepšeného řízení spotřeby (APM).

OS/2 for Windows (Ferengi) byl systém téměř stejný, avšak určený pro uživatele, kteří již měli licenci Windows 3.1 a nechtěli za ni znovu platit při nákupu OS/2. Cena této verze byla tedy o zmíněnou licenci nižší. Verze OS/2 2.11, známá jako ServicePack XR06200 pro OS/2 2.1, hlavně obsahovala opravy různých chyb.

Změna číslování

Rok 1994 zaznamenal změnu číslování verzí OS/2. Nová verze s označením OS/2 WARP Version 3 přinesla vylepšení práce s multimédii, tiskárnami a PCMCIA zařízeními. Systém byl schopen pracovat i na počítačích se čtyřmi megabajty operační paměti. Objevila se podpora protokolu TCP/IP, aplikace pro práci s internetem – Web Explorer, ftp klient a nástroj pro práci s elektronickou poštou Ultimail. Existovala i verze neobsahující Win-OS/2, nazvaná OS/2 Warp for Windows. V roce 1995 byl uveden Warp Connect, systém obohacující Warp 3 o nástroje pro práci v síťovém prostředí.

 

Warp 3 přinesl různá vylepšení... * ...k dispozici byly různé jazykové mutace

Začátkem roku 1996 se veřejnosti představil Warp Server. Jednalo se vlastně o Warp 3 doplněný o serverový produkt LAN Server 4.0, který také pocházel od IBM. Nově se objevila podpora vzdáleného přístupu, vylepšeného zálohování systému, dále vylepšená podpora tiskáren a jiné. Koncem téhož roku byl uveden Warp Server SMP. (SMP v názvu označuje symmetric multiprocessing, systém byl tedy schopen podpory víceprocesorových strojů.)

 

Warp 4 přinesl přepracovaný vzhled uživatelského rozhraní

Zůstaňme však ještě v roce 1996, kdy byl na podzim uveden OS/2 Warp 4. Systém s kódovým označením Merlin obsahoval podporu Javy, vylepšené grafické rozhraní a především možnost připojení do všech existujících typů počítačových sítí. Systém dovedl rozpoznávat hlasový vstup, a to bez nutnosti instalace dalšího obslužného softwaru.

Warp 4 je možné používat s českým překladem

V roce 1998 byla uvedena další serverová verze OS/2 Warp. Od druhé poloviny devadesátých let vývoj tohoto zajisté zajímavého systému usíná. Byl vydán ještě OS/2 Warp 4.5 s kódovým označením Aurora a několik tzv. Convenience Packů, ale tím asi vše ze strany IBM skončilo. Nadále je však poskytována uživatelská podpora pro stále nezanedbatelné množství instalací po celém světě. Za pokračovatele systému OS/2 je nyní označován eComStation.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,