Umělá inteligence | Návody | Disk Google

Hezky, česky, automaticky. Návod, jak otitulkovat video pomocí umělé inteligence na Disku Google

Pokud jste někdy dělali titulky k videu, jistě víte, jak náročné je vytvořit je od nuly. Udělat časování, přepis řeči do krátkých úseků textu, korektura. Existuje však možnost, jak je vytvořit automaticky, a to i v češtině.

Společnost OpenAI vytrénovala a k volnému použití vydala neuronovou síť Whisper, která se v rozpoznávání anglické řeči blíží lidské úrovni. Systém trénoval na 680 000 hodinách vícejazyčných dat z internetu, což mu pomohlo k lepší odolnosti vůči akcentům či hluku na pozadí. Umožňuje přepis z/do více jazyků včetně češtiny, a také jejich automatický překlad do angličtiny.

Jde sice „jen“ o model, ne o aplikaci, existuje však cesta, jak ho můžete využít i vy už nyní, a to prostřednictvím nástroje Colaboratory na Disku Google.

Otevřete si Disk Google na drive.google.com a klikněte pravým tlačítkem do prázdné plochy. Ze seznamu vyberte Více,  1  jelikož tam ale ještě Google Colaboratory mít nebudete, klikněte na Připojit další aplikace.  2  Vyskočí vám okno obchodu Google Workspace Marketplace, ve kterém najděte Colaboratory  3  a aplikaci nainstalujte.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (7) Další článek: Panelový Průzkumník ve Windows 11 už je dostupný pro všechny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,