Hewlett-Packard vytváří divizi pro Linux!

Náruč otevřená do největší šířky ze všech unixových producentů.
Další hora přišla k Mohammedovi: počítačový gigant Hewlett-Packard oznámil, že buduje novou divizi, která se bude věnovat programům ze skupiny Open Source Software, především samozřejmě Linuxu. Šéf divize Nigel Ball tvrdí, že Linux dnes představuje „významnou průmyslovou sílu“ a firma jej chce poskytovat jako jednu z platforem, kterou si budou moci její zákazníci vybrat při koupi hardware a systémů – především v oblastech poskytování internetových služeb a v e-commerce. Ball dokonce dodává, že Linux bude hrát „klíčovou roli ve strategii jeho firmy v operačních systémech“.

HP už dříve oznámila podporu Linuxu na serverech NetServer a dokonce i v budoucí architektuře IA-64, kterou vyvíjí spolu s Intelem. Linux je podporován i dalšími produkty HP, jako třeba groupwarovým systémem OpenMail, či aplikací Firehunter, a firma rovněž ohlásila optimalizaci svých pracovních stanic Kayak pro Linux. HP hodlá současně podporovat Linux ve své servisní a podpůrné organizaci a bude pro něj školit své servisní týmy.

Živě komentuje: je jen jediná firma na světě, která přímo a citelně vydělává na prodeji operačního systému, a tou firmou je Microsoft. Všechny ostatní jej mají jen jako nástroj k dalším profitům, ať jsou to komerční Unixy či Mac OS, příjmy z vlastního prodeje obvykle neuhradí ani náklady na vývoj. Proto není nelogické, když HP bude podporovat třetí operační systém (po HP-UX a Windows NT) napříč firmou, a vůbec nevadí, že to je „zadarmový“ Linux. Samozřejmě zde jsou otázky – zejména, zda se firmě vyplatí nemalé náklady spojené s touto podporou zejména ve fázi školení vlastních zaměstnanců, vlastních techniků a obchodníků, ve vývoji hardwarových produktů apod. Nelze ale úplně vyloučit, že i HP by mohla v budoucnu opustit svůj vlastní Unix (jeho vývoj stojí firmu stovky milionů dolarů ročně) ve prospěch Linuxu – jedině ovšem tehdy, až by měl Linux podobné „enterprise“ vlastnosti jako HP-UX, tj. především výkon, škálovatelnost, robustnost a bezpečnost.

Váš názor Další článek: Omnicom pečuje o velké sítě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,