Hewlett-Packard spojuje divize počítačů a tiskáren

Zdánlivě nenápadné oznámení může mít velké důsledky. Znamená to, že se chystá druhé Lenovo? Znamená to, že Carly Fiorina už chystá trůn svému nástupci?

Zní to jako nepodstatná informace z vnitrofiremního věstníku: Hewlett-Packard (dobře, firma se dnes oficiálně jmenuje HP, případně HP Invent, ale my na Živě jsme poněkud starosvětští) sloučila své divize Imaging and Printing a Personal Systems do jedné, která se bude jmenovat (jaké překvapení) Imaging and Personal Systems. Na první pohled to vypadá jako zpráva z Moby Dicka, ale spíše to naznačuje daleko významnější vývoj v druhé největší počítačové firmě na naší planetě. Pokud je pro vás předchozí zpráva příliš jasná, pak sdělujeme, že HP merdžuje IPG s PSG v IPSG. Got it, dork?

Výměna na důležitém postu

Zjednodušeně řečeno, HP vyrábí periferie, osobní počítače a systémy. V periferiích, zejména tiskárnách, je světová jednička a dosahuje zde gigantického zisku, který je takřka roven zisku celé firmy. V osobních počítačích je firma střídavě jedničkou a dvojkou na trhu, avšak dociluje zde takřka nulového zisku, zato však gigantického obratu. Oblast systémů (servery, systémová integrace, storage atd.) je z hlediska ziskovosti poněkud zamlžená a nejasná, firma zde ale patří k nejvýznamnějším na světě, byť není jedničkou.

Sjednocení PC s periferiemi doprovází personální změna: šéfem této nové divize se stává Vyomesh Joshi, dřívější šéf tiskáren a periferií, kterého sice nezabírala televize tak často jako fotogenickou šéfku celého koncernu, Carly Fiorina, ale který se v podstatě zasloužil o profitabilitu tohoto koncernu. A který má zároveň vysoké renomé za to, že dokázal HP dlouhodobě udržet na výsluní konkurenčně nabitého oboru (Lexmark, Epson, Canon atd.).

Umístěním gigantického, avšak téměř neziskového byznysu PC pod Joshiho dává HP najevo, že doufá, že tento manažer provede s PC podobný zázrak jako s periferiemi. Joshi zatím říká, že chce využít úspěšně zavedený prodejní kanál pro periferie pro zvýšení prodeje periferií, ale to nám příliš "nezní": nedomníváme se, že hlavní problém neprofitability divize PC značky HP je "v kanálu".

Další změny přijdou brzy

V HP vzniká nová rovnováha, či spíše nerovnováha sil. Nová divize se totiž bude starat o skoro dvě třetiny byznysu (cca 50 mld. dolarů z celkem 80 mld.) a o drtivou většinu zisku celé společnosti. Někteří analytici - ne že bychom jejich pohled sdíleli, ale názor není zcela nepodložený - říkají, že tímto šéfce Fiorinové "zvoní hrana": proč by měla mít firma generálního ředitele, který je jenom "nad-ředitel" nad osobou, která má stejně na triku většinu obratu a naprostou většinu zisku firmy, tj. která svým způsobem tvoří hodnotu společnosti?

Joshi si navíc na rozdíl od Fioriny neznepřátelil významné akcionáře, kterými jsou dědicové zakladatelů společnosti; Fiorina vybojovala sice vítěznou, ale krvavou bitvu s akcionáři, kteří nechtěli schválit fúzi HP s Compaqem. Je to docela paradoxní: Fiorina je přes to všechno vnímána jako úspěšná ředitelka, která provedla ve firmě sérii důležitých přestavbových kroků, ale také si leckoho znepřátelila, a to se nezapomíná.

Hlavní hybatel všech ředitelských židlí v USA se ale jmenuje stock price čili cena akcií, a ta je pro HP velice nepříznivá: že nad HP získává Dell, si už akcionáři s kyselou tváří zvykli, ale nedávný prudký růst "takřka mrtvého" Applu na čtyřnásobek (!) hodnoty zvyšuje u HP volání po změně. Ctihodnou počítačovou firmu budou jistě čekat brzy další změny - HP je i přes současné reorganizace stále příliš komplikovanou a nesoustředěnou organizací.

Diskuze (7) Další článek: Oživeno: Vyšla finální verze Skype pro Mac OS X i Linux, v testování je verze pro Windows s funkcí záznamníku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,