Hewlett-Packard překvapil celý svět vysokým ziskem

Pozice managementu je tím určitě posílena, hlasy proti spojení s Compaqem jsou stále slabší.
Počítačový gigant HP ohlásil výsledky, za které by se jistě nestyděl ani v ekonomice v době největšího boomu; je to již několikátá počítačová firma v posledních týdnech, která ohlásila nad očekávání skvělá čísla, takže se stále více ozývají hlasy, že to s tou ekonomikou nebude tak špatné. Světová ekonomika vůbec vykazuje rozporuplné rysy – jedny jako by poukazovaly na recesi (např. rostoucí nezaměstnanost), jiné naopak na dobré zdraví (spotřebitelská nálada a finanční výsledky firem); není tedy jednoduché říci, jak na tom vlastně je a kam se ubírá.

HP utržil 11,4 miliardy dolarů za první letošní čtvrtletí (to končí 31. ledna, firma jej má tedy posunuté oproti kalendáři) při zisku 484 mil. dolarů. Překvapením je hlavně výše zisku – obrat je vcelku v normě a představuje mírný pokles oproti loňským 12,4 miliardy. Zisk ale vyskočil na dvou a půl násobek, loni byl jen 141 mil. dolarů.

Význam výborných výsledků firmy mírně snižuje jeden fakt – skoro o celý zisk se zasloužil „inkoust“, jak pravil analytik z firmy Needham; podle propočtů této firmy totiž 95 % z veškerého čistého zisku firmy z operací připadá právě na oblast tisku, tj. na tiskárny a spotřební materiály k nim. Zde se navíc firmě podařil nedávno nemalý triumf, když vyhrála patentový soud proti šesti výrobcům náhradních náplní do tiskáren. HP byla žalobcem a podařilo se jí u soudu dokázat, že tito výrobci porušují patenty firmy; cílem HP je zastavení dovozu a prodeje těchto kazet (o tom soud ale ještě nerozhodl). Firmě se tedy zjevně vyplatila strategie dotovaných tiskáren, které se prodávají v USA za téměř „nepochopitelné ceny“ jako 49 dolarů a podobně.

V jiných oblastech HP nebyla tak úspěšná jako v tisku: její tradičně silná oblast serverů klesla o 7 % (získali konkurenti IBM a Sun), klesl prodej v oblasti storage i v softwaru, a oblast služeb zachraňoval jen obor outsourcingu se slušným růstem.

Hewlett-Packard ale v nejbližších týdnech trápí něco docela jiného: blížící se akcionářské volby, na kterých se má rozhodnout, zda bude předložené spojení s Compaqem schváleno nebo ne. To je pro firmu zcela zásadní milník: buď fúze projde, a pak „nový HP“ čeká obrovská práce na praktickém uskutečnění splynutí s Compaqem, nebo fúze nevyjde, a v tom případě se pravděpodobně bude muset poroučet současný vrcholný management firmy. Fúze je tedy do značné míry ovlivněna tím, čemu věří akcionáři více: zda současnému managementu Carly Fiorinové (pro fúzi), nebo potomkům zakladatelů, představitelům rodin Hewlettů a Packardů, kteří jsou významnými akcionáři (proti fúzi). Výborné výsledky tak samozřejmě posílily pozici vedení firmy a většina analytiků se shoduje v tom, že by spojení mělo projít.

Diskuze (2) Další článek: Oprava NTFS u Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,