Bezpečnost | Heslo

Hesla v bezpečí: Vyzkoušeli jsme 5 nástrojů pro správu hesel

Že není dobré používat jedno heslo pro všechny weby, pravděpodobně víte. Stejně tak asi tušíte, že by hesla měla být dostatečně dlouhá a složitá, což vylučuje možnost zapamatovat si všechny přihlašovací údaje. Ke slovu se dostávají programy pro jejich správu.

Správci hesel zajistí bezpečné uložení všech používaných hesel napříč weby a při přihlašování na webech je předvyplní. U každého webu přitom můžete mít unikátní silné heslo a pamatovat si přitom musíte jen jediné - to od správce hesel. 

Správci hesel fungují v rámci všech nejrozšířenějších internetových prohlížečů, navíc nabídnou i další funkce jako je generování bezpečných hesel, kontrola duplicit, vyplňování formulářů nebo prověření, zda nějaké heslo neuniklo. 

Pro pohodlné používání by rovněž měly správce podporovat biometrické přihlašování – ve světě Windows především Windows Hello fungující se čtečkami otisků a kamerami, v jablečném světě potom Touch ID a Face ID a jejich alternativy u Androidu. Těmito způsoby zároveň není zabezpečena jen samotná aplikace, ale také možnost pro automatické vyplnění.

V neposlední řadě se vám budou hodit i další funkce, jako je možnost ukládat zabezpečené poznámky, k nimž se uživatel dostane až po zadání hesla, čísla platebních karet, která jsou následně automaticky vyplňována na webu, nebo například údaje z dokladů. 

Pět správců hesel jsme vyzkoušeli a prověřili. 

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (2) Další článek: Týden Živě: Apple představil jedinečný M1, Google Photos ukončí klíčovou funkci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,