Herpesvirem proti rakovině. Testy na lidech naznačily slibné výsledky, jeden pacient se úplně vyléčil

Pacientům s rakovinou pravděpodobně svítá další naděje na vyléčení. Naznačuje to předběžná zpráva společnosti Replimune z první fáze klinické studie léčby tohoto onemocnění pomocí geneticky upraveného viru Herpes simplex virus 1. Výsledky se ukázaly jako velmi slibné při léčbě obtížně zničitelných nádorů a u jednoho pacienta dokonce došlo k úplné remisi.

Léčba pomocí viru, známá pod označením RP2, využívá geneticky modifikovaný kmen viru Herpes simplex virus 1 (HHV-1), jehož původní verze způsobuje opar na rtech. Charakteristickým rysem této skupiny virů je schopnost spočívat v latentní fázi, při které se nemnoží.

Herpesvirem proti rakovině

Herpesvirus působí ve dvou směrech. Vědci předpokládají, že po vstříknutí přímo do nádoru selektivně infikuje a zabíjí určité rakovinné buňky. Zároveň blokuje expresi proteinu známého jako CTLA-4, který tyto buňky produkují, a přebírá jejich mechanismus k produkci další molekuly zvané GM-CSF. Výsledkem těchto buněčných změn je oslabení schopnosti rakoviny skrývat se před imunitním systémem a bránit se mu.

V první fázi studie prováděné vědci z The Institute of Cancer Research a The Royal Marsden NHS Foundation Trust ve Velké Británii byl RP2 podáván jako jediná léčba devíti pacientům s pokročilým nádorovým onemocněním, kteří nereagovali na jiné způsoby léčby; dalším 30 pacientům byl podáván v kombinaci s jiným imunoterapeutickým lékem.

Tři pacienti, kteří dostávali pouze RP2, na léčbu reagovali – jejich nádory se zmenšily nebo přestaly růst. Na kombinovanou léčbu reagovalo sedm pacientů z třiceti. U jednoho pacienta s karcinomem slinné žlázy se po léčbě RP2 nejméně 15 měsíců neprojevily žádné známky rakoviny. Ve studii nebyly zaznamenány život ohrožující nežádoucí události, nejčastějšími vedlejšími příznaky byly horečka, zimnice a jiné projevy podobné chřipce.

„Naše studie ukazuje, že geneticky upravený virus, který zabíjí rakovinu, může proti nádorům zasáhnout hned dvakrát – přímo ničí rakovinné buňky zevnitř a zároveň proti nim povolává imunitní systém,“ uvedl profesor biologické léčby rakoviny z Institutu pro výzkum rakoviny Kevin Harrington.

Zatím jde jen o předběžné výsledky

Musíme upozornit na důležitou skutečnost, že zjištění, která byla 10. září prezentována na kongresu Evropské společnosti pro lékařskou onkologii (ESMO), jsou zatím pouze předběžná, protože ještě neprošla formálním recenzním řízením. Jsou také založena na velmi malém vzorku, což znamená, že veškeré údaje je třeba brát s určitou rezervou.

Cílem první fáze testů není prokázat, že je léčba účinná, ale pouze to, že je pro lidi dostatečně bezpečná. Proto skutečnost, že někteří lidé se zdánlivě nevyléčitelnou rakovinou již reagují na RP2, je podle týmu velmi dobrým znamením, že může naplnit svůj potenciál.

Vědci již dlouho doufají, že se jim podaří proti rakovině bojovat viry. Tato naděje se však začíná naplňovat teprve v poslední době. V roce 2015 byla v USA schválena první virová terapie pro některé pokročilé případy melanomu (zhoubný nádor, který se vyskytuje převážně na kůži, ale také ve střevu a v oku).

Letos v květnu zahájili vědci v Kalifornii první fázi klinických zkoušek svého protinádorového viru s názvem Vaxinia. Další farmaceutické firmy vyvíjejí vlastní léčiva, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými léčebnými postupy. Zmíněná firma Replimune vyvíjí dva další kandidáty založené na modifikovaném herpetickém viru.

Diskuze (2) Další článek: Levnější dosud nebylo. Superrychlé SSD Samsung 980 Pro s kapacitou 2 TB teď stojí jen 5800 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,