Testy | Monitory | Dell | OLED

Herní 55" OLED monitor Alienware: absurdní, zbytečný, ale jedinečný a skvělý [test]

  • Podobný monitor neexistuje, proto tento není levný
  • Pokud máte tmavé herní doupě, nic lepšího nenajdete
  • Pro HDR filmy nebo sledování v jasné místnosti ale raději něco jiného

Plusy

  • 120 Hz ve 4K přes DisplayPort
  • Rozšířené barvy DCI-P3
  • Minimální rozmazávání
  • Všechny výhody OLED obrazu

Minusy

  • Cena
  • Malý maximální jas
  • Slabší HDR režim
8/10
Hodnocení

Pro kritiku 55“ OLED monitoru Dell Alienware AW5520QF nemusíte chodit daleko. Za mnohem vyšší cenu, než stojí podobně velké OLED televizory, dostanete horší výbavu, menší jas, sporný HDR režim a pro práci těsně před monitorem zbytečně velkou úhlopříčku.

Současně je ale tento monitor jediný na světě, který v takto velkém OLED provedení dokáže rozhýbat obraz z vašeho počítače v plných 120 Hz pomocí konektoru DisplayPort a současně díky zacílení na hráče a práci na počítači získáte přesný, rychlý a chytře optimalizovaný obraz.

Dell Alienware AW5520QF

4K OLED 120 Hz ● úhlopříčka: 138,78 cm ● aktivní plocha 1209,6 × 680,4 mm ● hustota bodů 81 PPI ● udávaný maximální jas: 400 cd/m² (změřený 350 cd/m²) ● pokrytí barev: 98,5% DCI-P3 ● konektory: 3× HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 4× USB 3.1, USB 3.1 vstup, sluchátka, SPDIF výstup zvuku ● reproduktory: 2× 14 W ● Podpora AMD Freesync, Nvidia G-Sync kompatibilní ● spotřeba typická/maximální 100/390 W ● pohotovostní režim: <0,3 W ● rozměry panelu: 71,7 × 122,6 × 8 cm ● hmotnost panelu: 25,5 kg

Cena: 75 990 Kč

Řekněme si to rovnou: Alienware AW5520QF je absurdní monitor, kterému nikdy nešlo o nějakou cenovou výhodnost. Je to prostě Alienware a tedy mu jde více o styl a špičkové parametry. Současně také ukazuje, že ani použití těch nejlepších dostupných technologií vám nezaručí dlouhodobou morální životnost.

Design by Alienware

I když budete většinou sedět přímo před obrazovkou bez viditelných rámečků, Alienware nezanedbal ani design zad. Magneticky držící plát kryje konektory na zádech a po celé šířce se táhne svítící ovál s nastavitelnou barvou. Díky tomu vypadá monitor skvěle i ze zadní strany.

cq5dam_web_1280_1280_1.jpgcq5dam_web_1280_1280_6.jpgcq5dam_web_1280_1280_8.jpg
Zepředu nic nápadného neuvidíte, záda se už ale nesou v designu Alienware. Plastový kryt přes celou šířku schovává konektory a drží pomocí magnetů

Fixní stojan nenabízí žádné nastavení výšky či sklonu a spodní hranu zvedne o 5,3 cm. Na záda případně můžete upnout robustní adaptér pro uchycení na televizní nástěnný držák. Vestavěný USB hub se 4× USB 3.0 využijete pro připojení periférií přímo do monitoru a obraz připojíte přes tři HDMI (jedno na levém boku) nebo DisplayPort. Pak už tu je jen SPDIF pro výstup digitálního zvuku, kdyby vám nestačily hlasité reproduktory v monitoru.

konektory.jpgkonektory2.jpgroymerz.jpg cq5dam_web_1280_1280_13.jpg
Nabídce konektorů dominuje DisplayPort. Pár jich najdete i na boku. Stojan zvedne displej 5,3cm nad stůl. Přibalené dálkové ovládání je jednodušší na ovládání než tlačítka na pravé spodní hraně monitoru

Bez DisplayPortu to nejde

LG už loni uvedlo devátou sérii OLED televizorů s podporou 4K/120 Hz. Nicméně bohužel stále nemůžete tuto schopnost využít. Rozhraní HDMI 2.1 totiž nenabídne žádná současná herní grafika pro počítač a klasické HDMI 2.0 končí v rozlišení 4K na 60 Hz. Jedinou cestou k rozlišení 4K a 120 Hz je dnes DisplayPort, přesněji jeho verze 1.4.

Ani DisplayPort 1.4 ale nedokáže obsáhnout všechno. Pokud totiž budete chtít kromě 4K a 120 Hz ještě HDR obraz, nedosáhnete na 10bitové barvy. Základní osmibitové barvy stačí na základní obraz, pro vyšší dynamický rozsah vyžadující 10bitové barvy se už u nich musí používat interpolace a tato neostrost vám bude vadit především na textech, což je u počítačového obrazu přece jen běžný obsah.

Pokud na tomto monitoru chcete využít HDR, musíte jít s rychlostí obnovy níž, tedy na kombinaci 4K a 60 Hz. Popravdě v HDR se ale smysl tohoto monitoru ztratí. Televizor LG s identickou HDR obrazovkou bude v HDR režimu lepší a kombinaci 4K/60Hz/HDR zvládne i HDMI 2.0, které najdete dnes i na notebooku s integrovanou grafikou na procesoru.

Vymyšleno pro počítač

Možná se to na první pohled nezdá, ale počítačový monitor a televizor se stejným obrazovým panelem se ve skutečnosti velmi liší. Monitor se především umí uspat a probudit podle signálu na vstupu, současně mu jde o přesný nepřikrášlený obraz bez různých dopočítávání a kompenzací. V případě OLED se tato potřeba optimalizace obrazu ukazuje jako mnohem důležitější.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Intel končí s Xeony na kartách PCIe. Akcelerátory VCA přestane vyrábět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,