HelpNDoc: Vytváření nápovědy lehce a zdarma

Jste autorem programu, který je natolik sofistikovaný, že je třeba jej obohatit o nápovědu, aby se případní uživatelé ve vašem díle neztráceli? Použijte HelpNDoc.

Intuitivní nástroj pro tvorbu nápovědy čtyř různých formátů. Poskytuje čisté a efektivní rozhraní, které zbavuje uživatele prakticky všech starostí s programováním chodu a chování nápovědy. Stačí zadat pouze text, upravit grafickou podobu projektu a o vše ostatní se už aplikace postará sama. Pokud nebudete program používat k výdělečné činnosti, může být vašim pomocníkem úplně zadarmo.

stáhnout program HelpNDoc 2.6.0.74 Licence: freeware (pro nekomerční použití), 3,4 MB
Autor: IBE Software
Web programu: www.ibe-software.com


Rozvětvený strom

Všechno, co v nově vytvářené nápovědě můžete udělat, se nachází v jednom prostém okně programu, kde na levé straně najdete stromovou strukturu a na pravé pole pro její vyplnění. Před tím, než začnete vypisovat okruhy a obsah nápovědy, je třeba nastavit jejich grafickou podobu. Určit tak můžete krom názvu a popisu projektu i typ písma, pozici a velikost oken i barvu pozadí.

sshot-1.png 
Základní vytvoření projektu.

Po tomto jednoduchém nastavení se můžete pustit do vytváření struktury nápovědy. K základnímu kmeni v podobě názvu projektu lze přidávat další větve, které představují kategorie a podkategorie. Operace s pořadím a umístěním jednotlivých témat jsou lehce pochopitelné a zvládnutelné několika tahy a kliknutím myši. Máte-li vytvořenou alespoň základní strukturu, můžete začít zpracovávat potřebné body projektu.

sshot-2.png sshot-2a.png
Nastavení vzhledu nápovědy.

Text jako ve Wordu

Při vyplňování textu nápovědy se v programu pohybujete velice intuitivně. Vše zde vypadá, i se chová, jako v jednodušší verzi známých textových procesorů. Dokonce je zde přítomna i možnost jazykové korektury. Nativně lze použít pouze anglický slovník. Ze stránek programu si ale můžete pohodlně stáhnout i češtinu, takže se vyhnete překlepům či zbytečnému psaní nanečisto v jiném programu.

sshot-3.png 
Při vypisování textu lze vkládat i objekty.

I formátování a další úpravy jsou na více než dostatečné úrovni, aby obsah vypadal dobře i vizuálně. Kromě textu se dají do nápovědy umístit i obrázky, odkazy, tabulky, značky i soubory. Jakmile máte celou nápovědu hotovou, je třeba přistoupit k jejímu exportu. Na výběr máte soubory typu HTML, Wordový .doc či .rtf, standardní PDF a také složenou HTML nápovědu pro Windows .chm. Klasické uložení se totiž provede do formátu .hnd, který slouží pouze pro potřeby HelpNDocu.

sshot-4.png 
Kolik formátů máš, tolikrát jsi nápovědou.

Nápověda pro každého

Aplikace dále umožňuje kompatibilitu s různými programy pomocí vygenerování kódů nápovědy pro C/C++, Delphi, Visual Basic a Fortran. Tím se zaručuje dostatečná použitelnost nápovědy pro velké množství různého softwaru na různých platformách. HelpNDoc je jednoduše ovladatelným programem s dostatečnými výsledky. Zjednodušuje tvorbu nápověd na úplné minimum. Nebudete tak marnit cenný čas, který jistě lépe využijete při programování samotného softwaru, s tvorbou uživatelské pomoci.

sshot-5.png sshot-5a.png
Finální HTML a PDF podoba nápovědy.

fsc.jpg

Váš názor Další článek: Facebook prý koupil svou konkurenci FriendFeed

Témata článku: , , , , , , , , ,