Helio - opět nový PalmPC?

Ani jsme nestačili strávit překvapivé informace o uvedení nového kapesního počítače z rodiny PalmOS kompatibilních zařízení - Visoru – a už se objevují informace o dalším zařízení.
Ani jsme nestačili strávit překvapivé informace o uvedení nového kapesního počítače z rodiny PalmOS kompatibilních zařízení – Visoru – a už se objevují informace o dalším zařízení. Nejedná se sice o počítač, který by přinesl z technologického hlediska něco nového, jak tomu bylo v případě Visoru, nicméně díky několika osobitým rysům stojí alespoň za malou pozornost.

Vězte, že Helio, jak se tento drobek jmenuje, je v mnohém podobný klasickým Palmům, přesto byste marně na jeho displeji o velikosti 160 x 160 pixelů a 16 odstínech šedi hledali něco, co se podobá operačnímu systému PalmOS nebo Windows CE. V útrobách Helia totiž pracuje vlastní operační systém firmy VTECH - stvořitele tajuplného Helia - označovaný jako VT-OS 1.1. V době, kdy se ostatní firmy raději vydávají cestou koupě licence PalmOS nebo WindowsCE a jejich portací na vlastní vyvinutá zařízení, se objeví firma, která má odvahu přijít se systémem vlastním. Je těžké spekulovat o tom, co ji k tomu vedlo, faktem zůstává, že to staví Helia do pozice osamělého střelce, který má sice dobrou zbraň, přesto se mu ale střelba příliš nedaří. Díky odlišnosti operačního systému nelze používat v Heliu nepřeberné množství již existujících aplikací. A aplikace na nový operační systém se asi příliš rychle nebudou programátoři snažit vytvářet. Bez doplňujících programů tak zůstává toto zařízení jen lepším organizérem schopným synchronizace s PC. A takových je už na trhu mnoho, a další se stále připravují, jako například od firmy TRG známé svými produkty uživatelům PalmPilotů, která zakoupila licenci PalmOS a připravuje svůj model kapesního počítače, stejně jako Nokia, která zamýšlí stvořit pro změnu křížence mobilu s PDA.

Co mě zaujalo na novém Heliu, že se chci s několika informacemi o něm s vámi podělit? Určitě to bylo srdce počítače - procesor. Ten bije na taktu plných 75 MHz a jedná se o 32 bitový RISC procesor, tolik alespoň oficiální informace výrobce. O značce procesoru se však bohužel nezmiňuje. Základní model obsahuje 4 MB paměti RAM a 2 MB flash pro operační systém. Paměť RAM je možno rozšířit na 32 MB. Zajímavostí je také uživatelské prostředí operačního systému. To je jakousi směsicí pojetí strohého PalmOS a líbivého Windows CE. A co rozpoznávání znaků? To zajišťuje technologie CIC' Jot character recognition. Kladným rysem je určitě i zabudovaný hlasový záznamník s možností uložení až 50 minut záznamu. Firma VTECH rovněž připravila pro svůj počítač externí klávesnici. Raritou je vazba mezi počítačem a samotnou klávesnicí. Do odklopeného horního víka klávesnice se zasune počítač - zde však naležato! Softwarový ovladač otočí obrazovku počítače o 90 stupňů, a již můžete psát. Výhodou je i to, že takto uložený počítač nemusíte vyjímat, ale jednoduše zavřete víko klávesnice i s Heliem a celou soupravu transportujete s sebou. Kdo zná GoType klávesnici k Palmům, ví o čem hovořím. U té se počítač zasouvá "vzpřímeně" a je nutné jej vyndat pro přenášení na jiné místo.

Váš názor Další článek: Defragmentace Windows NT zadarmo

Témata článku: , , , , , , , , ,