HDD Temperature - sledování teploty pevného disku

Vzhledem k tomu, že proto, abychom byli schopni svůj systém optimálně vyladit musíme nejdříve vědět co se v něm vlastně děje, pokračujeme našim miniseriálem o HW měřících a "sledovacích" utilitách. Program HDD Temperature, nejenom že slouží ke sledování teploty pevných disků - má i jednu vynikající vlastnost - je schopen integrace do programu Motherboard Monitor 5 (MBM).

Red.:Tento článek slouží i jako dodatek k článku Jak nastavit Motherboard Monitor 5. V souvislosti s programem HDD Temperature se ještě musíme zmínit i o obdobně zaměřené utilitě s názvem DTemp (její popis však není obsahem tohoto článku). DTemp naleznete zde.

Co je HDD Temperature

HDD Temperature (homepage) je malý a velmi jednoduchý program. Jak již napovídá jeho název, je jeho hlavním účelem sledování teplot pevných disků. Zde jsou základní vlastnosti programu:

  • Program je freeware (základní verze)
  • Podpora MS Windows 95, 98, ME, NT 4.0, 2000, XP (výrobce doporučuje OS založený na technologii NT)
  • Program je možné integrovat do Motherboard Monitoru 5 (MBM)
  • Podpora češtiny
  • Program je stále ve fázi beta-testování :-(

HDD Temperature tvoří dva moduly. Prvním je systémová služba, která obstarává informace z hardwaru (běží nepřetržitě) a druhým je uživatelské rozhraní programu (GUI), které tyto informace prezentuje uživateli. (Na stejném principu funguje i MBM)

HDD Temperature existuje ve dvou verzích: HDD Temperature a HDD Temperature Pro. Rozdíly mezi těmito verzemi znázorňuje tato tabulka:

 

Freeware
Podpora více než jednoho pevného disku
Zasílání zprávy o přehřátí disku přes LAN
Zasílání zprávy o přehřátí disku přes e-mail
Podpora IDE RAID *

* na podpoře IDE RAID se ještě pracuje

Z tabulky vyplývá, že základní verze podporuje pouze jeden pevný disk, což je asi největší škoda. Vůbec nevadí, že program nepodporuje zasílání zpráv o přehřátí disků, protože tuto funkci může obstarat MBM. Výrobce na svých stránkách tvrdí, že HDD Temperature zatím nepodporuje přídavné IDE a RAID řadiče. Ale na mém Promise Ultra100 chodí HDD Temperature naprosto spolehlivě. Ještě dodám, že verze Pro se prodává za zaváděcí cenu 9,90 USD (až vyjde finální verze, měla by cena vzrůst na 12,50 USD) a je ji zatím možné v beta-verzi stáhnout zdarma.

Screenshoty HDD Temperature

Několik screenshotů HDD Temperature...

Aktuální teplota pevného disku se může zobrazovat v Hlavním panelu (System Tray).
Nalevo MBM, napravo HDD Temperature.


Okno nastavení (Settings) v základní verzi HDD Temperature


Okno nastavení (Settings) ve verzi HDD Temperature Pro

Instalace HDD Temperature

Poznámka: HDD Temperature používá pro zjištění teploty pevného disku technologii S.M.A.R.T., proto je vhodné mít podporu této technologie zapnutou v BIOSu. HDD Temperature podporuje pouze pevné disky s rozhraním IDE. Některé (hlavně starší) pevné disky nemají senzor teploty, takže na nich HDD Temperature fungovat nebude (přehled pevných disků, které mají/nemají teplotní senzor najdete zde).

Aktuální verzi HDD Temperature beta 7 build 41 stahujte tady. Instalaci HDD Temperature zvládne každý, probíhá totiž pomocí instalátoru. Po nainstalování je třeba restartovat Windows, aby se mohla zavést systémová služba, která obstarává získání informací z pevného disku. Nastavení programu je velice jednoduché (viz. obrázky nahoře), proto ho nebudu popisovat.

Integrace do MBM

Podle mého názoru je nejlepší vlastností programu HDD Temperature možnost integrace do MBM. Aby bylo možné integrovat teploty pevných disků do MBM, je potřeba aby byla spuštěna systémová služba HDD Temperature (ta se po instalaci, spouští automaticky, uživatelské rozhraní vůbec nemusí být spuštěno). Při nastavení MBM postupujte následovně:

  1. Otevřete okno nastavení (Settings) a vstupte do sekce Temperatures a podsekce Visual. Viz obrázek dole

  2. V MBM 5 senzor vyberte Senzor 5.

  3. V Should display board senzor vyberte Custom.

  4. Do Senzor name zadáme popis pevného disku, např. HDD1.

  5. Nastavíme vše ostatní podle článku Jak nastavit Motherboard Monitor 5.

  6. Stiskneme Apply.

Toto byl postup jak nastavit první pevný disk v PC. Pokud chceme nastavit zobrazení teploty dalších pevných disků, nastavení opakujeme pouze s tím rozdílem, že pro druhý disk použijeme v MBM 5 senzor Senzor 6, pro třetí Senzor 7, atd.

Poznámka: Více pevných disků podporuje pouze verze Pro!

A zde je výsledek - monitoring teplot pevných disků v Motherboard Monitoru 5 v akci:

 

Marek Jírů

Diskuze (34) Další článek: Jak se zbavit červa BadTrans?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,