H&B DRX-430: nahrává na DVD a přehrává DivX

Než se objeví první rekordéry se záznamem do DivX ještě chvíli potrvá, a tak menší vakuum začínají vyplňovat klasické DVD rekordéry s podporou přehrávání DivX. H&B DRX-430 v této kategorii zaujme neotřelým designem a příznivou cenou. Přitom nabízí nadstandardní vybaveni, jako například USB a I-Link vstup.
Kapitoly článku

Související odkazy

Slovník
DivX
DVD
komprese
MP3

Katalog produktů
DVD DivX přehrávače

Nahrávám, tedy jsem

Často bývá běžné, že jakmile jde o rekordér, pokročilejší funkce přehrávání jsou odsunuty na druhou kolej. S předchozích informací jste si mohli udělat obrázek, že H&B DRX-430 jako DVD/DivX přehrávač nijak výrazně nevyčnívá a potvrzuje tak zaběhlé nepříjemné pravidlo. A jak si tedy stojí jako rekordér?

Citlivost tuneru je velmi dobrá, což je jistě dobrý základ. Automatické vyhledávání stanic chvilku trvá, ale je téměř bezchybné. Poradí si i s různými TV normami. Rozsáhlé a pohodlné jsou možnosti řazení kanálů, jejich pojmenování (většinou rozpozná jméno automaticky), jemné doladění nebo lze zadat frekvenci přímo.

 

K dispozici máme také programování záznamu, které je taktéž intuitivní a nabízí i užitečné funkce VPS/PDC, navíc je možné načasovat i nahrávání z externích zdrojů. Trošku horší je to s nastavováním komprese videa – 4 režimy jsou málo. Nejnižší komprese SLP je opravdu špatná, nicméně umožňuje uložit na jedno DVD až 6 hodin záznamu. EP je potom mezikrokem k již dostatečně kvalitnímu SP, kdy uložíme okolo 2 hodin. HQ už je s 1 hodinou užitečné jen na archivaci důležitých materiálů. Celková kvalita záznamu je na přístroji H&B DX-430 opravdu dobrá.

 

Pokud nahráváme na médium na několikrát, pro každý pořad se vytvoří v menu disku záložka s náhledem, dobou záznamu a kvalitou. U přepisovatelných disků lze dále kapitoly pojmenovávat, rozdělovat, spojovat, určité části skrývat, přidávat-odebírat záložky a další, přičemž disk je automaticky zakončen před vyndáním z přehrávače.

 

Závěr

Dnešní verdikt nebude definitivní, jelikož zkušební přístroj, který jsme měli k dispozici není ještě v prodeji. Společnost Acomp pravděpodobně bude ještě pracovat na lokalizaci přístroje do češtiny, stejně jako na překladu manuálu. Nejsem si ale jistý, nakolik bude možné opravit všechny neduhy, kterými přístroj trpí. Na druhou stranu i s odhalenými nedostatky zasadit silný úder značkové konkurenci, která je dražší a nemá o přehrávání DivX a dalších multimedií ani ponětí. V konkurenčním boji pomůže i nízká cena kolem deseti tisíc korun. 

 Klady  

 Zápory 

 design
 cena
 I-Link a USB vstup
 přesné a snadné ladění kanálů 
 přehledné časování nahrávání
 čtení poškozených médií
 podpora titulků pro DivX SRT, SUB a SMI  
 dlouhé názvy souborů v menu
 MP3/AVI/JPEG z CD i z DVD
 progresivní výstup
 pomalejší reakce (občas se i zasekne)
 titulky v DivX zatím bez diakritiky
 pouze MPEG-4 SP (tedy bez QPEL, GMC)
 slabší zoom
 nepodporuje Time-Shift
 neumí 16:9 výstup v DivX režimu
 nastavený DVD region 2
 downgrade signálu AC3 na PCM v DivX/XviD videu
 

Za zapůjčení přístroje děkujeme společnosti Acomp CZ (www.hb-direct.cz)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,