Hardwarový firewall pro střední firmy

30. června 2001
Test - tabulky SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Pro střední firmy je určen produkt, který zajišťuje kompletní ochranu – Firebox II. Naštěstí už je pryč doba nákladných a složitých firewallů a za příznivou cenu je k dostání kompletní řešení v jedné krabici. Ta se zapojuje mezi router a síť, kterou by měl firewall ochraňovat.
Tento článek vyšel v časopise Computer 11/01 dne14. června 2001

Radek Bábíček:

Velký displej

Na předním panelu na vás jistě zapůsobí mohutný displej s mnoha kontrolkami. Na něm lze sledovat aktuální stav připojení, vytížení procesoru Intel Pentium 200 MHz MMX (stará o chod celého firewallu), vytížení sítě, nebo jestli je Firebox II připraven plnit ty nejdůležitější úkoly.

Na zadní straně jsou tři ethernetové porty v podobě konektorů RJ-45 pro propojení vnější a vnitřní sítě. Na rozdíl od menšího sourozence SOHO je tento firewall schopen pracovat i v režimu 100 Mb/s – 100 Base TX Ethernet. Navíc se zde nachází jeden sériový port a jeden vstup pro ovládací stanici. Pro budoucí rozšíření nebo připojení modemu je Firebox vybaven ještě jedním slotem PCMCIA.

Ochrana dat

K tomu, aby Firebox mohl plnit svou funkci u firem s více pobočkami, je nutné, aby jím byla vybavena každá z nich. Pak totiž dokáže nejen velice dobře chránit data, ale také provádět bezpečnou identifikaci, kontrolovat přístup a vést záznamy o přihlašování. Umí řídit průtoky dat mezi vnitřní a venkovní sítí a dokáže blokovat TCP/IP služby, které nejsou povoleny. To vše je přehledně zobrazováno na monitoru ovládací stanice, přičemž cokoli lze libovolně měnit.

VPN (Virtuální privátní sítě)

Společnost Watchguard nabízí dvě různé varianty řešení tohoto problému. První představuje tzv. Remote User VPN, která by měla sloužit především ke komunikaci mezi zaměstnanci na cestách a domácí sítí. Produkt využívá standardu PPTP – ten mezi vzdáleným uživatelem a domovskou sítí vytvoří „tunel“, který je pro ostatní neproniknutelný. V něm se následně odehrává celá výměna dat. Tento standard je již ve výbavě každých Windows od verze 95.

Druhou variantou je Branch Office VPN. Jeho funkcí by měla být především komunikace mezi filiálkou a domácím sídlem firmy. Aby vše mohlo zdárně probíhat, Firebox II využívá WG Proprietaly Encryption Protokol a IPSec. Oba produkty je možné doobjednat k WatchGuard SOHO.

+ snadná instalace a obsluha
+ rychlost sítě do 100 Mb/s
+ vypracovaný systém inovace
+ rozšiřitelnost o PCMCIA karty
manuál pouze v angličtině
Firewall Watchguard Firebox II
Zdroj: SWS, Slušovice
Telefon: (067) 76 40 111
Cena: 231 000 Kč vč. DPH
Záruka: 6 měsíců
Parametry: firewall pro střední a větší firmy, rychlost sítě do 100 Mb/s, konektory - 1× seriál, 1× vstup od ovládací stanice, 1× PCMCIA, 3× RJ-45, procesor Intel Pentium 200 MHz MMX, 64 MB SDRAM, 8 MB Flash disk

Diskuze (9) Další článek: Test - tabulky

Témata článku: , , , , , , , ,