Hardware pro trochu znalé - díl I. – typy počítačů

Série článků s titulem Hardware pro trochu znalé je určena všem těm, kteří se hardwarové problematice nevěnují naplno nebo těm, kterým něco uniklo či některé věci zapomněli. Pevní díl je věnován rozdílu mezi kategoriemi počítačů, jejich velikostmi a tvary.
Série článků s titulem Hardware pro trochu znalé je určena všem těm, kteří se hardwarové problematice nevěnují naplno nebo těm, kterým něco uniklo či některé věci zapomněli. Každý díl bude věnován jedné součásti osobního počítače. Tento první díl pojednává o osobním počítači jako celku. V průběhu seriálu se postupně budou vysvětlovat nejdůležitější pojmy z hardwarového světa.

Osobní počítač v dnešní podobě vychází z období hledání podoby osobního počítače koncem sedmdesátých let. Vznikla řada zajímavých konstrukcí od Apple II až po IBM PC. Byl to přerod od hraček pro vývojáře a fandy k počítačům pro práci. Základní konstrukce je jednoduchá – základní deska s těmi nejzákladnějšími komponenty. Do ní se vkládají karty, pomocí kterých se přidávají vlastnosti. Vše si budeme popisovat na nejznámější skládačce na světě, počítači IBM PC a kompatibilní.

Osobním počítačem se většinou nazývá počítač, kompatibilní se standardy IBM PC AT, Apple Macintosh a podobně. Jsou to 16 až 64bitové počítače, založené na jednom jednočipovém procesoru (až na výjimky). Jejich velikost se nechá lapidárně definovat jako vše od krabice od bot až po menší ledničku. Osobní počítač se dělí na vlastní počítač, monitor, klávesnici a případně další vstupní a výstupní zařízení (od myši a scanneru až po tiskárnu či externí faxmodem).

Dělení počítačů podle výkonnosti

Jaké typy osobních počítačů existují? Dají se dělit do několika kategorií – podle velikosti krytu a podle účelu. Často jsou tyto dvě kategorie zaměňovány pro svou podobnost.

Dělení počítačů podle použití

typ typ uživatele typ krytu typ použití, typické prvky
přenosný počítač zaměstnanec, student speciální minitower přenosný model průmyslového počítače typicky s

výklopným LCD displejem

přenosný počítač (II.) zaměstnanec (např. na cestách) laptop, notebook, sub notebook, mini notebook náhrada osobního počítače z jakéhokoli důvodu (cesta, velikost, spotřeba, akumulátorové zálohování, LCD displej…)
levný osobní počítač běžný uživatel (přezdívaný BFU) slim line, desktop, microtower, minitower, miditower kancelář (typicky pro textové editory, účetnictví atd.)
multimediální počítač náročnější domácí uživatel, student minitower, miditower, big tower počítač vybavený kvalitní zvukovou kartou a reproduktory, CD či DVD přehrávačem a typicky hardwarovými prostředky pro dekódování MPEG-II

(např. pro sledování filmů z DVD)

herní počítač hráč minitower, miditower, big tower pro hraní her. Vychází z multimediálního počítače, ale má ještě vyšší výkon videoakcelerátoru a je dovybaven herními pomůckami (od joysticku až po volant či 3D brýle). Na rozdíl od pracovní stanice zde není důraz na naprostou přesnost při grafických výpočtech.
průmyslový počítač - Rack použití v průmyslovém provozu s vyšší prašností a jinak ztíženými podmínkami (např. výrobní haly)
pracovní stanice zaměstnanec minitower, miditower, big tower výkonný počítač pro náročnou práci (CAD/CAM, DTP, programování atd.). Typický je vysoký důraz na kvalitní zobrazovací systém (kvalitní monitor, přesný a výkonný videoakcelerátor, objemná RAM)
souborový server - big tower, rack nebo speciální kryty souborový server - počítač má důraz na disky a diskové operace. V porovnání s aplikačním serverem nenáročný na procesor
aplikační server - big tower, rack nebo speciální kryty aplikační server - počítač s vysokým procesorovým výkonem (typicky více procesory) a velkou RAM pamětí. Používá se na nejrůznější účely od databázového až po poštovní server.

Vlastní konfigurace se rok od roku mění. Stroj, který před pěti lety sloužil jako nejvýkonnější osobní počítač své doby dnes slouží (lépe řečeno dosluhuje) jako počítač pro nenáročné (spíš základní) použití (například pro psaní textů). Z tohoto důvodu nejsou uvedeny konkrétní konfigurace.

Stále je možné se setkat s pojmy jako sálový počítač, mini počítač či mikropočítač. Tyto pojmy jsou staršího data. Sálový počítač a mini počítač jsou stroji patřící svou konstrukcí maximálně do první poloviny 80. let. Jejich velikost a požadavky na provoz vyžadovaly velké klimatizované sály. Mikropočítač byl původní název pro stroj, který dnes známe spíš pod označením osobní počítač. Dnešní osobní počítače často i mnohonásobně převyšují výkon sálových či osobních počítačů.

Diskuze (12) Další článek: Creative Technology koupila Aureal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,