Bezpečnost | Hacking | FBI

Hackerům se podařilo nabourat server FBI. Odeslali přes něj tisíce e-mailů

Nepříjemnou sobotu zažil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Do jedné z jeho e-mailových schránek se podařilo dostat neznámým hackerům, jménem úřadu odeslali přes sto tisíc zpráv. Žádná data však nezcizili, ani do e-mailů nepřipojili malware, píše agentura Reuters. FBI incident potvrdila a dodala, že ke kompromitaci utajovaných informací nedošlo. 

Podle organizace Spamhaus Project, jež se zabývá analýzou kybernetických útoků, zprávy obsahovaly předmět „Urgentní, systém je napaden“, načež následoval popis neexistujícího hackerského vniknutí, za kterým měl stát kybernetický expert Vinny Troia. Ten má v USA relativně velké jméno, loni vedl vyšetřování hackerské skupiny The Dark Overlord.

Nezisková organizace se proto domnívá, že celý útok měl za cíl poškodit Troiaho jméno, sám expert pro server Bleeping Computers ukázal na možnou spojitost s hackerským subjektem jménem pompomourin. Už jednou se jej pokusil zdiskreditovat, napadl Národní centrum pro pohřešované děti a na blog instituce napsal, že Troia je pedofil. Pompomourin dokonce experta před současným incidentem kontaktoval a napsal „užij si to“. 

Další, méně pravděpodobná varianta je, že útok měl zahltit FBI zpětnou vazbou od vyplašených lidí, kteří zprávy, obsahující mimo jiné falešný podpis ministerstva vnitra, obdrželi. E-mailová schrána, která byla zneužita (@ic.fbi.gov), totiž běžně slouží ke komunikaci úřadu s veřejností. Případně mohlo jít i o kombinaci obojího.

Každopádně protože je tato schránka používána pro vnější komunikaci, neobsahuje žádné tajné dokumenty. K tomu má FBI ještě jiné servery, které zůstaly v bezpečí, hackerům se do nich dostat nepodařilo. „Situace se vyvíjí a nemůžeme nyní poskytnout další detaily,“ uvedl úřad v prohlášení s tím, že utajované informace zcizeny nebyly. 

Váš názor Další článek: Hudba a podcasty mu už nestačí. Spotify kupuje audioknižní platformu Findaway

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,