Koronavirus | Hacking | Ransomware

Hackeři slibují, že během pandemie nebudou ransomwarem útočit na zdravotnická zařízení

Ransomwarové útoky často míří na citlivé cíle v podobě nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Několik hackerských skupin se s ohledem na probíhající pandemii onemocnění COVID-19 zavázalo, že po dobu epidemie nebudou na tyto organizace útočit. Otázkou je, nakolik se tomuto slibu dá věřit.

V Česku nedávné kybernetické útoky významně omezily například chod nemocnic v Benešově u Prahy a v Brně. V obou případech byla výsledkem odstávka počítačových systémů a veškerou agendu bylo nutné vyřizovat postaru – prostřednictvím tužky, papíru a telefonu.

Hackeři prý nebudou útočit

Zdravotnická zařízení prakticky po celém světě čelí kvůli onemocnění COVID-19 zvýšenému náporu pacientů. Útok ransomwaru v často velmi napjatých podmínkách by mohl mít obzvláště nepříjemné následky, které by v krajních případech mohly vyústit až v úmrtí pacientů.

Redaktoři internetového magazínu Bleeping Computer v uplynulém týdnu kontaktovali několik hackerských skupin s dotazem, zda míní i v této době útočit na nemocnice. Odpovědi dostali pouze od dvou – v obou případech kybernetičtí útočníci slíbili, že se těmto cílům hodlají vyhýbat.

Hackerská skupina DoppelPaymer uvedla, že se zdravotnickým zařízením vždy snažila vyhýbat. Pokud by přeci jen nějakým omylem došlo k útoku, nabídla by dešifrovací klíč zdarma. Upozornila však, že si před uvolněním klíče míní zasaženou společnost důkladně prověřovat.

Můžeme hackerům věřit?

Provozovatelé ransomwaru Maze na dotaz uvedli, že až do stabilizace situace zastaví veškeré aktivity vůči všem typům zdravotnických organizací. Je ale otázkou, nakolik míní svůj slib dodržovat a co konkrétně považují za „zdravotnické zařízení“.

14. března totiž tato skupina zaútočila na počítačové systémy britské společnosti Hammersmith Medicines Research (HMR). Tato firma v minulosti prováděla testy na vývoj vakcíny proti ebole a v současnosti se hodlá zapojit do zkoušek všech vyvíjených vakcín na COVID-19.

Magazín Computer Weekly upřesňuje, že útok se povedlo odvrátit, a ještě týž den došlo k obnově počítačových systémů. Hackerská skupina však zveřejnila tisíce údajů o bývalých pacientech, protože Hammersmith Medicines Research odmítla zaplatit požadované výkupné.

Ředitel Malcolm Boyce upřesnil, že HMR se zabývá výzkumem, není tedy farmaceutickou firmou a nemá prostředky na to, aby zaplatila výkupné, i kdyby chtěla. „Nemáme v úmyslu zaplatit. Raději bych skončil s podnikáním, než abych těmto lidem zaplatil výkupné.“ zdůraznil.

Koronavirus online

Diskuze (19) Další článek: Nové snímky z Marsu: trucující krtek a zaprášená Curiosity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,