Bezpečnost | Kybernetická bezpečnost | Kyberválka

Hackeři nikdy nespí. Jak vypadají letošní kybernetické hrozby?

Stále více uživatelů řeší a vylepšuje svou kybernetickou bezpečnost. Stejnou práci a úsilí ale bohužel vyvíjejí i útočníci. Statistiky O2 Security napovídají, že běžný člověk nemá šanci s hackery udržet krok. Podívejte se na nejnovější letošní čísla a trendy.

Říká se, že žijeme v době čtvrté průmyslové revoluce, v době ohromného technického rozmachu a digitalizace. Kromě nesporných výhod to ale přináší i mnohá úskalí. Útočníci využívají moderních technologií ke svému obohacení. Inovují, zvětšují a zdokonalují své útoky s cílem okrást vás nebo vaší firmu.

Řečí čísel – O2 síť zachytila v průběhu září více než 100 milionů bezpečnostních incidentů a možnému nebezpečí čelilo přes 61 tisíc zařízení. Počty a síla těchto incidentů byly nebývale vysoké a překvapily i odborníky.

iStock-936338884 (1).jpg

Naštěstí se ale většinu z nich podařilo bez problémů zachytit a vyřešit. Nicméně to uživatelům dokazuje, že obranu a přípravu není radno podceňovat, vždyť jen v září bylo napadeno přes 10 % všech zařízení v O2 Security. Tato slova podporuje i odborník na bezpečnost telefonů Peter Novák. „Kyberútoky na chytrá zařízení jsou čím dál složitější a častější.“ A jaký navrhuje odborný postup? „Doporučuji se obrátit na operátora a poradit se například na značkové prodejně, jak nejlépe chránit před útoky svůj telefon, tablet nebo třeba chytré hodinky,“ dodává Peter Novák. 

Co můžu udělat já sám?

Stále platí stejná bezpečnostní pravidla, která jsme představovali i ve dřívějších článcích.

  1. Pravidelně si aktualizujte operační systémy
  2. Neukládejte svá hesla do žádného prohlížeče
  3. Nestahujte žádné citlivé nebo firemní dokumenty do telefonu
  4. Nepřihlašujte se k neznámým a veřejným WiFi sítím
  5. Neklikejte na neznámé přílohy nebo odkazy ve zprávách a emailech

Nejčastější problémy na zařízeních způsobují phishingové útoky nebo malwary. Jen v prvním pololetí roku 2022 se služba O2 Security musela vypořádat s více než 16 miliony phishingových útoků. Ty jsou typické šířením prostřednictvím podvodných zpráv, emailů nebo hovorů. Útočníci se vydávají za důvěryhodné organizace (např. banky, obchodní partnery, státní instituce apod.) a snaží se oběti okrást o peníze nebo důležitá data. Metody hackerů se stále zdokonalují, v poslední době jsou typické tzv. spear-phishingy, při kterých se útočníci velmi detailně seznámí se svým cílem.

Organizované skupiny shromáždí data a zjistí si o vaší firmě její obrat, informace v rejstříku nebo jména zaměstnanců přes LinkedIn. Útok pak působí velmi věrohodně a může oklamat i zkušeného zaměstnance. Výrazný nárůst pozorujeme i u malwarů. Velmi častý je tzv. coinmining, při  kterém se snaží pachatel získat přístup k zařízení uživatele za účelem jeho využití k těžbě kryptoměn. Jen za první pololetí roku 2022 se O2 Security potýkalo s 25,9 miliony případů coinmingu.

Maskované triky hackerů

Výše popsané útoky jsou už dobře známé. Pojďme se ale podívat na zajímavější útoky z nedávné doby. První pikantností je phishingový podvod s AliExpressem. Šlo o internetovou výzvu, ve které byli lidé lákáni na velké slevy na populárním eshopu. Jednalo se o velmi zdařilou napodobeninu oficiální stránky. Falešný AliExpress vypadal zcela normálně. Uživatelé se na něm registrovali a přihlašovali jako běžně a hackeři získali přístup k jejich účtům a platebním údajům.

Dalším ze zajímavějších podvodů, na které v českém O2 za uplynulé září narazili, byla falešná stránka, která se vydávala za oficiální web streamovacího portálu Netflix. Falešná zpráva nabízela uživatelům lákavé slevy na předplatné, které šlo koupit přes odkaz, který byl sdílen na WhatsAppu, emailem nebo na Messengeru. Stránka vypadala velmi věrohodně a odkaz na ni často posílali přátelé a známé kontakty obětí. Tento rozšířený druh kyber podvodu byl zaznamenán po celé Evropě a s rostoucí popularitou streamovacích služeb je velmi pravděpodobné, že se s ním nesetkáváme naposledy. 

Sami na hackery nestačíte. Poraďte se radši s odborníky!

Obranu proti takovým útokům a aktivitám nelze podceňovat. Antiviry, vzdělávání a bezpečnost bohužel nestačí. Je třeba se poradit s odborníky a nasadit komplexní a individuální opatření, jako je např. O2 Security. Začněte třeba tím, že navštívíte značkovou prodejnu svého operátora.


Tematický speciál Kybernetická bezpečnost připravuje Živě ve spolupráci s O2.

Další článek: Co lidstvu chybí pro navázání kontaktu s mimozemskou civilizací? Výzkumné centrum! Ve Skotsku otevřeli SETI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,