Hacking | Hudba, filmy, seriály

Hacker porovnal 26 filmových hackerských scén s realitou. Většina jich má stejnou zásadní chybu

Hackerských útoky se objevují v mnoha filmech a seriálech, jak jsou ale realistické? Na to se pod dohledem webu Wired podíval skutečný hacker a expert Samy Kamkar.

Společně prošli 26 známých filmových hackerských útoků či snah o jejich zabránění. Jednou z hlavní chyb, která se vyskytuje u mnoha těchto scén, je zapojení grafického prostředí, nebo dokonce úžasných trojrozměrných struktur, které „hacker“ řeší.

Jak expert upřesnil, hackování se v drtivé většině případů odehrává pouze v rámci programovacího kódu a příkazového řádku. Jen v minimálním případech se pak hacker dostane i ke grafickému prostředí operačního systému nebo nějakého programu.

U některých filmů byl ale samotný koncept realistický (hackování semaforů, nemocnic a dat, distribuční sítě a podobně), což potvrzují i reálné případy, které se staly nebo se dějí.

Mezi nejvtipnější případy absurdních situací ale patří například schopnost prolomit šifrování, když se „přidá 1 GB operační paměti“. Nechybí ale ani realistické ztvárnění staršího systému hackování přes BBS (film War Games) a stejně tak trackování telefonického spojení napříč sítěmi.

Vše je ukázáno a vysvětleno ve videu (anglicky):

Sluší se připomenout i to, že ještě větší průšvih k těmto scénám často přidává i český dabing. Typickým příkladem je film Nebezpečná síť (Hackers) z roku 1995, kde se neustále používá pojem „hákování“. Výkřik hlavní postavy „Hákněte planetu“ vás prostě dostane do kolen.

Diskuze (53) Další článek: První náklaďáky bez řidiče budou pomáhat při těžbě vápence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,