Guru: Overclocking a frekvence AGP a PCI

Pokud sledujete diskuse a debaty na téma overclockingu, jistě vidíte stálý průvodní motiv: "Přetaktoval jsem mého Celerona XXX a mám problémy s grafickou kartou /diskem.", "Poběží můj akcelerátor na frekvenci 100Mhz?", "Co znamenají jumpery FSB 100 na mé základní desce?", "Proč se mi nedaři přetaktovat?"... to jsou otázky, na které se pokusím odpovědět.

Vztah FSB a frekvence paměti

  • Pokud se bavíme o synchronním přístupu k paměti, pracuje paměť přímo na frekvenci FSB (například všechny desky s čipsetem BX). Frekvence pamětí je tedy přímo závislá na frekvenci FSB. Frekvencí se mění také šířka přenosového pásma. Pokud provozujete synchronně Celeron na 66Mhz, pamětí běží také na 66Mhz...
  • Synchronní přístup do paměti je velmi efektivní.
  • Asynchronní přístup do paměti nabízejí některé čipsety VIA. Paměť zde může pracovat na frekvenci FSB, ale také na alternativní frekvencí o 33Mhz vyšší nebo nižší. Pokud tedy máte systém se sběrnicí FSB na 100Mhz, můžete nastavit frekvenci paměti na tyto tři hornoty: 100-33 = 66Mhz, 100Mhz a 100+33Mhz = 133Mhz. Vyšší nároky, ale také vyšší výkon nabízí frekvence "+33Mhz"...

Vztah mezi FSB a sběrnici PCI s řadičem disků

  • I frekvence sběrnice PCI je normována - 33Mhz. I tato frekvence se odvozuje dělením frekvence FSB. Tento dělící koeficient je však jiný (1/2, 1/3 a 1/4).
  • Nazvěme si tento koeficient poměrem PCI/FSB.
  • Na interní sběrnici PCI je také přímo navázán i řadič disků IDE (UltraATA, UltraDMA).
  • Při změnách FSB se tedy mění i frekvence sběrnice PCI a tudíž i frekvence sběrnice, na kterou je navázán (interní i externí, také SCSI) řadič disků.
  • Výrazná změna FSB tak může způsobit neschopnost práce řadiče ve vyšších "režimech", například UltraDMA - tehdy je nutno jej nastavit například na nižší režim, například PIO3.

Vliv FSB na jiné komponenty základní desky

  • Existuje nový přístup, kde jednotlivé externí komponenty (a čipy) jsou navázány přímo na vnitřní sběrnici odvozenou od externí frekvence procesoru. Tuto filozofii razí například Intel se svoji "hub" architekturou.
  • I v tomto případě je však frekvence FSB základní frekvencí. Ovlivňuje tak řadiče, integrované zvukové karty, modemy atd. Příkladem takovýchto desek jsou desky s čipsety Intelu i810, i815, i820 a i840. Takovéto desky jsou však velmi citlivé na nestandardní frekvence FSB - přetaktování. Velmi často se pak stává, že při vyšší frekvenci "stávkuje" integrovaná zvukovka či řadič disků.

Pokud vás zajímá konkrétní nastavení základní desky čtěte dále:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,