Guillemot Maxi Sound FORTISSIMO: Čtyři kanály stačí, drahoušku

Pokud toužíte slyšet všechny zvuky z vašeho počítače prostorově, zahrát si hry s podporou 3D zvuku, nebo jen usínat obklopeni ze všech stran ladnými tóny vaší oblíbené hudby, pak vám tohle přání může splnit čtyřkanálová zvuková karta Maxi Sound Fortissimo od firmy Guillemot.
Martin Mikulica, Zdeněk Štangl: Pokud toužíte slyšet všechny zvuky z vašeho počítače prostorově, zahrát si hry s podporou 3D zvuku, nebo jen usínat obklopeni ze všech stran ladnými tóny vaší oblíbené hudby, pak vám tohle přání může splnit čtyřkanálová zvuková karta Maxi Sound Fortissimo od firmy Guillemot. Cílem karty Fortissimo je poskytnout vysokou kvalitu zvuku, k tomu nějaký ten nadstandard a zůstat přitom v dostupné cenové hladině pro širokou (ne)počítačovou veřejnost.

Obří krabice
Distribuční balení zvukové karty Fortissimo na mne svým designem zapůsobilo sice dravě, ale pozitivně. Bylo jasné, že se v jeho útrobách skrývá něco, nejen fyzicky, velkého. Po rozbalení, na můj vkus zbytečně velké krabice, jsem našel trojjazyčný manuál, dvě CD a zvukovou kartu.

Šestnáctibitová zvuková PCI karta je vybavená čipem nové generace Yamaha-MF744 s implementovaným MIDI s podporou GM, GS a Yamaha-XG. K dispozici máte 2 MB paměti pro vzorky, 676 nástrojů a 21 bicích sad. Možnosti wavetable syntézy jsou dále rozšiřitelné s pomocí DLS level-1 (DownLoadable Sound) technologie, díky které můžete do wavetable paměti přidávat vlastní zvuky. Čip MIDI disponuje 128hlasou polyfonií (i když hardwarově zvládá „jen“ 64) a efekty jako reverb a chorus.

Opravdovou perličkou hned vedle XG je digitální S/PDIF výstup s optickým konektorem – věc, která potěší nejednoho počítačového muzikanta. Optický výstup zajišťuje křišťálově čistý přenos signálu přes optický kabel do zařízení jako jsou MiniDisk rekordéry nebo DATky. Optický kabel však není součástí distribuce.

Hudba kolem celého mého já
Co se týká zvukových vlastností, byl jsem nad míru spokojený. Karta šumí jen minimálně, prakticky vůbec, a ani při záznamu zvuku přes vstup line-in jsem žádný vyšší šum nezaznamenal. Vzorkovací frekvence se pohybují v rozmezí 4–48 kHz a vzorkovat můžete mono nebo stereo. Karta je plně duplexní – není tedy problém přehrávat a zaznamenávat zvuk na různých vzorkovacích frekvencích současně. Hardwarová akcelerace je implementována přes Microsoft DirectSound a DirectMusic. Z 3D standardů podporuje vše, co si srdce hráče může přát: EAX, A3D 1.0, Microsoft DirectSound 3D a Sensaura Interactive Positioning. Vlastnosti prostorového zvuku jsem testoval (jak jinak) na několika hrách. Ve hře HalfLife to sice občas podivně praskalo ze zadních reproduktorů, avšak Quake III v kombinaci s touto kartou poskytl opravdu fascinující ozvučení akce ze všech stran a dobře se podle toho dalo orientovat. Příjemný byl také poslech hudby, která vyplňovala celý prostor kolem mě.

Dva výstupy pro čtyři reproduktory jsou základní podmínkou pro úspěšnou simulaci prostorového zvuku, samozřejmostí jsou vstupy pro mikrofon, linkový vstup a kombinovaný GAME/MIDI port.

V návodu, patrně z důvodu chyby v tisku, není správně označeno, do kterých konektorů se má který vstup a výstup připojit. Popis na obalu a na kartě však uvádějí správné zapojení.

Železem to nekončí
Instalace ovladačů byla ve Windows bezproblémová, počítač ihned po startu nalezl kartu a z cédéčka nainstaloval vše potřebné. Bez jediného restartu bylo zařízení připraveno k použití! S dosovými programy je karta kompatibilní přes Legacy audio driver a „tváří“ se pak jako Sound Blaster Pro. S podobnými emulacemi má mnoho z nás pár nedobrých zkušeností, každý zběhlejší uživatel ví, že dos a PCI se zrovna dvakrát v lásce nemají. Nicméně ani zde Fortissimo nezklamala. Starý dobrý Duke3D nasadil svůj rock bez jediného problému a stejně tomu bylo i v System Shocku a ve Wolfstein 3D.

Na dvou cédéčkách, dodaných společně s kartou, jsou kromě ovladačů i programy pro editaci a úpravu zvuku. Získáte tak plnou verzi programu ACID DJ od Sonic Foundry pro mixování a úpravu zvukových smyček (cédéčka obsahují přes 600 smyček různých hudebních stylů jako Acid Jazz, Techno, House apod.), Yamaha XG Studio pro aranžování a přehrávání midi souborů a Media Station, program s pěkným designem, pro záznam zvuku a přehrávání různých, běžně používaných typů zvukových formátů včetně hudebních CD.

Křišťálový zvuk (nejen) hráčovo srdce
Jedna velmi malá výtka lze bohužel kartě Fortissimo přičíst: Při vypínání počítače je slyšet z reproduktorů připojených ke zvukové kartě dojíždějící motorek pevného disku nebo ventilátoru. Karta byla zkoušena na dvou konfiguracích a u obou tento zvuk při vypínání rušil, což nasvědčuje tomu, že chyba bude patrně v nedostatečném odstínění zvukové karty.

Chcete-li čistý prostorový zvuk s nadstandardem, jakým je dokonalá wavetable syntéza nebo optický výstup, pak Maxi Sound Fortissimo zkuste. Pokud patříte do skupiny průměrně náročných uživatelů (hráčů), budete spokojeni.

čtyřkanálová zvuková karta
Guillemot Maxi Sound FORTISSIMO
Zdroj: Disk Multimedia, Boskovice
Telefon: (0501) 45 47 69
Cena: 2 861 Kč bez DPH
3 490 Kč vč. DPH
Záruka: 12 měsíců
Parametry: 4 kanály, optický výstup
Diskuze (1) Další článek: Modrý blesk: grafika a design - domácím grafikem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,