Grisoft uvádí... AVG v nové verzi

Grisoft, český výrobce bezpečnostních řešení pro osobní počítače, představil novou půlgeneraci svých produktů. Většina programů, které firma vyvíjí, poskočila na verzi 7.5. To se týká i programu zřejmě nejznámějšího, antiviru AVG.

Nové produkty Grisoftu pro domácnosti

Spolu s uvedením nové verze vlajkového produktu firmy se na světě nově objevuje řada dalších programů. Ty získaly rovnou stejné číslování jako starší antivirus. Mezi softwarem pro domácnosti se tak nově setkáváme s programy AVG Anti-Spyware 7.5, AVG Anti-Malware a AVG Internet Security.

Jmenované kousky softwaru však nejsou původními výrobky české firmy. Grisoft je získal akvizicí známé německé společnosti Ewido. „Uživatelům jsme při akvizici německé společnosti Ewido networks slíbili rozšíření ochrany proti novým typům elektronických hrozeb a větší pohodlí při využívání našich produktů,“ uvedl Karel Obluk, technický ředitel a jednatel Grisoftu. „Tento slib nyní plníme. V řadě AVG 7.5 nabízíme první komplexní balíček bezpečnostních nástrojů české provenience, který zahrnuje ochranu před viry, červy, spywarem, spamem a hackerskými útoky v rámci jednotného uživatelského rozhraní.“

AVG Anti-Spyware je nástroj sloužící coby ochranná hráz proti trojským koňům, nástrojům špehujícím navigaci uživatele po internetu, agresivní reklamě, dialerům a dalším hrozbám. To vše za konkurenceschopných 900 Kč. Podobně jako u dalších programů je možné zkušební verzi stáhnout z webových stránek Grisoftu.

Zbývající dvě řešení jsou již integrovanými balíčky. AVG Anti-Malware je kombinace antiviru a antispywaru do jednotného uživatelského rozhraní. Cena byla stanovena na 1 290 Kč. Nejbohatším balíčkem potom je AVG Internet Security, v němž najdeme antivirus, antispyware, firewall, antispam i nástroj pro odhalování podvodných e-mailových zpráv. Jde opět o řešení s jedním uživatelským rozhraním, o integrovaný nástroj, který vyžaduje pouze jedno stahování aktualizací, jako by byl jediná aplikace. A stejně tak i spotřebovává systémové prostředky. AVG Internet Security 7.5 přijde na 1 680 Kč.

AVG Anti-Virus plus Firewall 7.5

V tomto případě jde opět o kombinaci dvou produktů, která navíc v poslední době v České republice začíná získávat na oblibě. Obě součásti fungují přesně tak, jak slibují. Anti-Virus se stará o bezpečnost před viry, firewall o síťovou bezpečnost, kde sleduje odchozí i příchozí komunikaci.

Firewall se standardně dotazuje na jednotlivá příchozí i odchozí spojení

Výrobce upozorňuje na zlepšené detekční algoritmy antivirové části. Dobrou funkčnost AVG potvrzují i nezávislé testy časopisu Virus Bulletin, v nichž Grisoft prezentuje stoprocentní úspěšnost. AVG – tehdy ještě ve verzi 7.1 – opravdu v testu tento měsíc dosáhlo na 100 %, nicméně taková úspěšnost nebývala v minulosti pravidlem. Počet testů, v nichž AVG neuspělo, zatím stále převažuje nad počtem stoprocentních hodnocení.

Instalace a ovládání

Současné antiviry stále více směřují od produktů pro profesionály, které vyžadují určitou (nezanedbatelnou) úroveň znalostí, k programům, jež může používat doslova každý. Ačkoli právě AVG Anti-Virus není v této oblasti právě vůdčím kouskem, je jeho rozhraní a používání natolik jednoduché, že jej zvládne kdokoli.

Instalace byla právě dokončena

Instalace je standardní a neklade otázky, s nimiž by si uživatel neporadil. Prostřednictvím jednoduchého průvodce je řešena i konfigurace firewallu. AVG Anti-Virus nabízí standardní rezidentní štít, který by nyní měl být optimalizován pro menší spotřebu systémových prostředků. Program dokonce dává uživateli na výběr, jak intenzivně má systém skenovat a kolik zdrojů tudíž může spotřebovávat. V bezpečí je i uživatelova elektronická pošta. Program sám detekuje používaný e-mailový klient, s nímž následně může spolupracovat.

Uživatelské rozhraní se nabízí zjednodušené i pokročilé. Jednoduché je orientováno více graficky a nabízí pouze základní ovládací prvky. Naopak uživatele neobtěžuje tím, co nezbytně vidět nemusí. V pokročilém rozhraní se budou jako doma cítit i uživatelé některých konkurenčních nástrojů. Najdou zde totiž dvě okna, z nichž jedno obsahuje stromovou strukturu možností a druhé volby aktuálního výběru, resp. průběh testu.

Zjednodušené uživatelské rozhraní
Úplné rozhraní

Právě včas

Grisoft přišel s novými verzemi svých produktů právě včas. AVG 7 bylo již poměrně staré a o firmě přestávalo být slyšet. Přestože samotný AVG Anti-Virus příliš změn oproti staršímu bratrovi nezaznamenal, výrobce přistoupil k chytrému tahu v podobě vydání novinkových produktů a jejich balíčků.

Virová encyklopedie a klasika, na níž dnes narazíme již vzácně
Stav jednotlivých komponent AVG

Diskuze (82) Další článek: Microsoft se odvolal proti pokutě Evropské komise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,