Greasemonkey: naučte cizí weby nové funkce

To, že internetové stránky nemáte možnost jakýmkoliv způsobem upravit, už dávno není pravda. Pomocí skriptů si můžete i Google přetvořit k obrazu svému.

Jistě už vás za ta léta na internetu napadlo několik způsobů, jak si vylepšit nebo zjednodušit práci s nejrůznějšími internetovými službami. Jenomže webová stránka je uložena na serveru, a kdybyste se snažili sebevíc, nezměníte ji. Co však změnit můžete je způsob, jakým s webovou stránkou pracuje samotný internetový prohlížeč.

V současnosti už je k dispozici několik nástrojů, které nabízejí uživateli možnosti, s nimiž by sám internetový server třeba nikdy nepřišel. Zářným příkladem může být rozšíření, které přímo ve stránce (aniž byste poznali, že tam nepatří) internetového obchodního domu Amazon.com zobrazí ceny konkurenčních e-shopů. Okamžitě si tak můžete zkontrolovat, kdo je nejlevnější. V našich končinách asi možnosti cenového srovnání Amazonu nevyužijete, ale tento příklad lépe než spousta ostatních demonstruje, co všechno je s podobnými nástroji možné.

Samotná rozšíření fungují na jednoduchém principu. Na zobrazenou internetovou stránku aplikují JavaScript, který upraví zobrazení příp. funkčnost webu, aniž by musela probíhat jakákoliv komunikace se serverem, na němž je skript umístěn (samozřejmě pokud tento skript další komunikaci se serverem nevyžaduje; např. v případě zmiňovaného Amazonu je třeba načíst ceny z dalších internetových obchodů).

Synonymem pro spoustu podobných rozšíření je Greasemonkey, v dnešní době velmi populární rozšíření, díky němuž můžete ve Firefoxu a některých na něm postavených prohlížečích podobné skripty spouštět. Ale nemusíte se omezit jen na Firefox. Možnosti skriptování má od verze 8 také oblíbená Opera (UserJS), podobné nástroje jsou k dispozici také pro Safari (GreaseKit), Linuxoví příznivci Konqueroru mohou použít Konqueror Userscript a k dispozici jsou také varianty pro uživatele Internet Exploreru (součástí IE7Pro, iMacros). Nedávno byla ohlášena podpora uživatelských skriptů i pro nový prohlížeč Google Chrome.

A právě na šikovné skripty pro Greasemonkey a některé další související produkty se dnes podíváme. Vybrali jsme pro vás několik doplňků, které byste ve svém prohlížeči mohli ocenit.

K instalaci skriptů není třeba žádných manuálů. Po instalaci doplňku a restartu prohlížeče se ve spodní liště zobrazí ikona Greasemonkey (poklikáním na ikonu lze skripty vypínat/zapínat, pravé tlačítko pak vyvolá kontextové menu). Instalaci samotných skriptů pak musíte jen odsouhlasit potvrzením dialogového okna.

LookItUp2

LookItUp2 patří k nejoblíbenějším doplňkům vůbec. Pokud na internetové stránce narazíte na výraz, slovní spojení nebo cokoliv jiného, o čem byste si potřebovali vyhledat informace, nemusíte již otevírat novou záložku nebo okno prohlížeče. S LookItUp2 stačí označit text a stisknout kombinaci kláves Ctrl + Shift + mezerník. V pravé části prohlížeče se zobrazí okno s informacemi z vyhledávání na Wikipedii, Googlu nebo jakémkoliv dalším serveru, který si v nastavení skriptu nadefinujete. Díky záložkám v horní části zobrazeného okna příp. písmenným klávesovým zkratkám můžete pohodlně přepínat mezi zdroji.

02.PNG

Stahovat můžete zde

Google extra

A doplňkové informace ještě jednou i s malým bonusem. Tentokráte především pro vlastníky širokoúhlých displejů. Přímo v Googlu na pravé straně nad panelem placených odkazů si můžete nechat zobrazovat dodatečné informace (související obrázky, videa a hesla na Wikipedii a Dictionary) o hledaném výrazu. Stačí jen nainstalovat skript a začít hledat.

03.PNG 03a.PNG

Stahovat můžete zde

Download Video

Díky tomuto jednoduchému skriptu nemusíte instalovat žádné doplňky ani aplikace na stahování videí z nejrozšířenějších světových serverů (YouTube, Google Video, Myspace, Metacafe, Dailymotion,…). Po načtení stránky s videem se v záhlaví zobrazí žlutý pruh s odkazem. Stačí kliknout a na následující stránce video uložit. Nic víc nepotřebujete.

05.PNG 05a.PNG

Stahovat můžete zde

Gmail + Reader Integrator

Další velmi populární skript doplní do e-mailové schránky Gmailu další panel s nejnovějšími informacemi z Google Readeru, internetové čtečky RSS. K dispozici tak budete mít informace pracovní, osobní i ze světa, aniž byste museli opustit Gmail.

04.png 

Stahovat můžete zde

Google Account Multi-Login

A pro uživatele Gmailu ještě jednou. Tentokráte především pro ty, kteří na Gmail nemohou dopustit a mají proto založených hned několik schránek. Abyste nemuseli mezi jednotlivými e-mailovými účty přepínat neustálým přihlašováním a odhlašováním, nainstalujte si tento skript, který přidá do pravého horního rohu roletku pro jednoduchý přesun mezi schránkami.

06.PNG

Stahovat můžete zde

Greased Lightbox

Pokud často prohlížíte obrázky na Googlu, Flickru, Wikipedii, Facebooku nebo jiných populárních serverech, přijde vám Greased Lightbox vhod. Po instalaci stačí kliknout na náhled vybraného obrázku a dále pomocí šipek nebo tlačítek 0 a x procházet obrázky jeden za druhým. Bez dalšího klikání, bez zbytečného čekání.

07.PNG 07a.PNG

Stahovat můžete zde

Wikipedia animate

Něco málo pro příznivce nejpopulárnější internetové encyklopedie dneška. Jak už název napovídá, Wikipedia animate vám v po sobě jdoucích animacích předvede, jak se v průběhu doby měnila struktura a obsah vybraných hesel encyklopedie. Nastavit si můžete časování, zvýrazňování úprav nebo vynechání drobných úprav.

08.PNG 08a.PNG

Stahovat můžete zde

Zmíněné skripty jsou jen výběrem z několika tisíců dalších. Pokud si chcete svůj Firefox „vymazlit“ ještě více, zkuste s hledáním doplňků začít zde. A pokud se vám podaří najít další doplněk, který stojí za to, pochlubte se s ním v diskusi pod článkem.

Diskuze (6) Další článek: Sony nabídne 8× Blu-ray vypalovačku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,