Grand Prix: 4x KT266A

Ve vzduchu jdou cítit zplodiny z vysokooktanového benzínu, asfalt je rozpálený, motory řvou... Vedle sebe stojí čtyři jezdci, každý z jiné stáje. V první linii stojí nablýskaný šampión s nápisem ABIT, vedle něj neohrožený cizinec ze stáje EPoX. Za nimi v závěsu se krčí v nepříliš umytém voze schopný jezdec ze stáje Shuttle a přepychová závodníčka vedle nese jméno stáje AOpen. Závod dalších desek Socket A začal! Kdo ho vyhraje? Dozvíte se v článku ...

EPoX 8KHA+

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: procesory AMD Duron, Athlon, Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200 / 266 MHz


Čipová sada / Northbridge:
VT8366A (KT266A)
Southbridge: VT8233


Paměti:
DDR SDRAM  PC1600, PC2100, max. 3 GB
DIMM sloty: 3, 184-pin DDR SDRAM DIMM

AGP slot: 1, režim AGP 1X až 4X
PCI sloty: 6
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0

USB: 6 portů
Kanály ATA:
2x UltraATA/100


Integrovaný zvuk:
ano, kodek AC97 
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení FSB (100 - 200  MHz), změna násobitele (v BIOSu), napětí procesoru (do 1,85 V), napětí pamětí (do 3,20 V)

Speciality:  alfanumerický displej zajišťující diagnostiku, perfektně odvedené ladění pamětí 

Výrobce: http://www.epox.nl/
Hlavní dodavatel: ABI

Koncová cena: 4280 Kč bez DPH 

Outside...

Základní deska od EPoXu je dodávaná ve velmi sympatickém umělohmotném kufříku. Je vyroben z poloprůhledné umělé hmoty, proto jde i dovnitř vidět. Jedná se o jedno z nejzajímavějších balení, co jsem zatím viděl. Uvnitř krabice, kromě základní bižuterie a instalačního CD, najdete slušný manuál (anglicky) a stručnou vícejazyčnou brožurku informující o desce. 

Manuál základní desky mě opravdu překvapil, najdete v něm každý detail, každé nastavení BIOSu. V tomto případě je dokumentace možná lepší než v případě ABITu.

Kámenem úrazu EPoXu je rozvržení neboli layout desky. Dvěma slovy - nic moc. Vlastní provedení desky (kvalita osazení součástkami a preciznost provecení) je nadstandardní, zelená barva pro desky celkem obvyklá a není tak fádní jako hnědá barva. 

Opravdu nepříjemné je umístění kondenzátorů (kterých je opravdu slušný počet) poblíž patice, kde má být zasazen procesor. Lze zde sice vložit i poměrně velký chladič, ale s mohutnou turbinou to už asi nepůjde. Na druhou stranu velké množství kondenzátorů slibuje vysokou stabilitu i při poměrně vysokých frekvencích.

Dalším velmi nešikovně umístěným prvkem na desce je ATX konektor, který je doslova "utopen" v záplavě kondenzárů. Je umístěn hluboko za paticí procesoru. Při instalaci se vám pravděpodobně stane, že napájecí ATX kabeláž bude muset být vedena nad aktivním chladičem procesoru. To může způsobit problémy s nasáváním vzduchu do chladiče procesoru.  

S umístěním IDE konektorům to není zas tak horké, jsou uprostřed desky, avšak kdyby byly výš, vůbec by to nevadilo. FDD konektor je umístěn úlpně ideálně a při skládání počítače se vám určitě nestane, že budete mít krátký FDD kabel.

Diagnostika je u 8KHA+ perfektní, možná i to je slabé slovo. I taková MSI či ASUS se mají co učit, a to vůbec nemluvím o ABITu. Na desce je umístěn alfanumerický displej, který při startu počítače zobrazuje stavy. Projde jich asi třicet, pokud se na nějakém deska zastaví, znamená to, že je zde chyba, která se musí odstranit. Objevení chyby je opravdu snadné. Je to ta nejlepší diagnostika, jakou jsem kdy viděl. Kéž by něco takového měly všechny desky...

vypnutý počítač

plně fungující zapnutý počítač

Pokud si to shrneme, tak EPoXka je po stránce layoutu na tom docela mizerně, ale z hlediska dokumentace a diagnostiky je nejlepší ze všech čtyř desek.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,