Grand Prix: 4x KT266A

Ve vzduchu jdou cítit zplodiny z vysokooktanového benzínu, asfalt je rozpálený, motory řvou... Vedle sebe stojí čtyři jezdci, každý z jiné stáje. V první linii stojí nablýskaný šampión s nápisem ABIT, vedle něj neohrožený cizinec ze stáje EPoX. Za nimi v závěsu se krčí v nepříliš umytém voze schopný jezdec ze stáje Shuttle a přepychová závodníčka vedle nese jméno stáje AOpen. Závod dalších desek Socket A začal! Kdo ho vyhraje? Dozvíte se v článku ...

O čipsetu VIA KT266A pro platformu procesorů AMD již bylo napsáno hodně (a to i u nás, na PCtuningu). V tomto článku se již proto nebudu dále zmiňovat o jeho vlastnostech, jen řeknu, že se jedná o vylepšenou verzi KT266, verzi, která je vybavena novým "performance" paměťovým řadičem. Nárůst výkonu je zhruba kolem 10 % v aplikacích náročných na paměť (hry, střih videa atp.).

Na světovém i našem trhu je opravdová záplava desek s čipsetem KT266A. Po dvou recenzích velmi zajímavých desek s čipsetem KT266A - MSI K7T266 Pro2 a Soltek SL-75DRV2 jsme si téměř řekli "už dost" - věřte mi, není snadné psát recenze, kde jádro (a tím je u základních desek vlastně čipset) je v zásadě stejné. To je také důvod, proč jsme se na další várku KT-éček 266A podívali trochu jinak - rozhodli jsme se, že uděláme prostě recenzi čtyř desek najednou. Každá z nich je totiž něčím zajímavá, a tím i pro uživatele přitažlivá.

Do soutěžní skupiny se nám dostaly čtyři desky - dlouho očekávaný ABIT KR7A, v zahraničí velmi oblíbený EPoX 8KHA+, velmi překvapivý Shuttle AK31 v. 3.1 a docela neznámý AOpen AK77.

Před každým závodem má každý závodník určité papírové předpoklady se stát vítězem. To platí i zde. Lidé však sázejí většinou na toho, u koho tuší, že ten závod vyhraje. Opravdu si neodpustím srovnání ABITu a slavného závodníka Michaela Schumachera. Ve většině srovnání (závodů) se již dopředu hodně sází na to, že tento šampión má velkou naději na úspěch. 

ABIT KR7A

EPoX 8KHA+

AOpen AK77

SHUTTLE AK31

ABIT si získal si pověst Ferrari mezi základními deskami. Má určitě charakteristické prvky - ladičské možnosti, výkon, hnědě zbarvený plošný spoj (PCB), velký počet PCI a paměťových slotů, slušný layout. Typická je rovněž absence integrovaného zvukového čipu a nepříliš flexibilní restaurování BIOSu "po záseku" (viz. dále). Desky od ABIT jsou bezpochyby kvalitní a mají velkou spoustu příznivců, ale také odpůrců. 

Pozn. pro Dorfa: Za svoji trochu zavádějící poznámku ohledně "mazání" BIOSu v přehledu desek na rok 2002 se omlouvám. BIOS nemaže, ale pouze se pročisťuje CCMOS paměť (na Clear CCMOS), která uchovává uživatelem zadaná nastavení. Této činnosti - Clear CCMOS - se v hantýrce hardwarářů říká "mazání" BIOSu. Tento výraz běžně používám, i když vím, že není správný. Doufám, že většina čtenářů tento výraz pochopila.

EPoX není u nás příliš známý jako ASUS, ABIT nebo MSI. Jedná se o poměrně exotickou značku, kterou k nám před nedávnem začala dovážet firma ABI. U nás málokterý uživatel si při vyslovení této značky něco představí, avšak v zahraničí je značka EPoX často až opěvována. Zejména co se týče možností BIOSu a diagnostiky, v tomto ohledu dokonce překonává i samotný ABIT. Mnohý zahraniční skalní overclockař používá desky právě této značky - na námi testované desce se zahraničním ladičům povedlo dosáhnout FSB 221 MHz (442 MHz DDR). Slabinou EPoXu je horší layout desek, avšak jinými kvalitami je tento nedostatek vyvažován.

SHUTTLE je značka firmy SpaceWalker. V České republice je známa již po poměrně dlouho dobu, avšak dosud si vysloužila pověst spíše outsidera. V posledních měsích se však kvalita jejich výrobků rapidně zvyšuje - jako uživatel posledních výrobků této firmy určitě budete spokojen. V mnoha ohledech jsou desky této firmy podobné ABITu, avšak úplně za jinou cenu (rozdíl je zhruba 2000 Kč).

AOpen je poměrně známá značka, avšak již dávno jsou pryč doby, kdy tyto desky patřili k úzké špičce. Desky této firmy se charakterizují opravdu výtečným balením a dokumentací (avšak detailní popis BIOSu zde nenajdete), také design, layout i spolehlivost je na vysoké úrovni. Bohužel některým deskám chybí ke špičce jedna důležitá věc - a to "top-speed" výkon a propracovanější BIOS.

ABIT KR7A

EPoX 8KHA+

AOpen AK77

SHUTTLE AK31

Tak to bychom měli. Závodníci jsou papírově představeni. Nyní již stačí, aby na semaforech zasvítila zelená a můžeme vyrazit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,