Grand Prix: 4x KT266A

Ve vzduchu jdou cítit zplodiny z vysokooktanového benzínu, asfalt je rozpálený, motory řvou... Vedle sebe stojí čtyři jezdci, každý z jiné stáje. V první linii stojí nablýskaný šampión s nápisem ABIT, vedle něj neohrožený cizinec ze stáje EPoX. Za nimi v závěsu se krčí v nepříliš umytém voze schopný jezdec ze stáje Shuttle a přepychová závodníčka vedle nese jméno stáje AOpen. Závod dalších desek Socket A začal! Kdo ho vyhraje? Dozvíte se v článku ...

AOpen AK77 Pro (Plus - verze s RAIDem) revize 1.04

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: procesory AMD Duron, Athlon, Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200 / 266 MHz


Čipová sada / Northbridge:
VT8366A (KT266A)
Southbridge: VT8233


Paměti:
DDR SDRAM  PC1600, PC2100, max. 3 GB
DIMM sloty: 3, 184-pin DDR SDRAM DIMM

AGP slot: 1, režim AGP 1X až 4X
PCI sloty: 5
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 1

USB: 6 portů
Kanály ATA:
2x UltraATA/100 (+ 2x RAID 0, 1, 0+1 UltraATA/100 - Promise 20265R)


Integrovaný zvuk:
ano, kodek AC97 
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení FSB (100 - 248 MHz), změna násobitele (v BIOSu, i přes DIP switche), napětí procesoru (do 1,85 V)

Speciality:  antivirový program Norton AntiVirus, plakát s přesným popisem instalace, dokoupitelný diagnostický systém Dr. LED a duální Die Hard BIOS.

Výrobce: http://www.aopen.com/
Hlavní dodavatel: Levi International

Koncová cena (bez RAIDu): 4740 Kč bez DPH Koncová cena (s RAIDem): - (viz Levi)

Verze s KT266 a KT266A jsou do sebe téměř neroznatelné. Lze je od sebe rozlišit pouze pomocí identifikačního kódu. Deska s čipsetem KT266 má označení 1.01 a deska čipsetem KT266A má označení 1.04.

Nejnablýskanější kapota ...

Balení desky od AOpen je snad nejhezčí ze všech námi testovaných kandidátů. Deska je umístěna v krabici v plexisklovém obalu, aby na ni šlo vidět. Kromě desky najdete v krabici zajímavě řešený manuál, A2 plakát s popisem instalace a dokonce i bundlovaný antivirový program Norton AntiVirus. Dokomentace je sice moc zajímavá, plakát si mě úplně získal, avšak v manuálu nenajdete ani čárku o nastavení BIOSu. Což je škoda.

Layou a design patří opravdu mezi ty lepší. Deska je vyvedena v černé barvě ala ECS. Dominantou celé desky je hliníkový chladič northbridge, který mi byl již na první pohled sympatický. 

Hned vedle northbridge se nachází patice s ATX konektorem. Socket je umístěn dostatečně daleko od kondenzátorů, aby se sem vlezla i turbína. ATX konektor je na velmi příjemném místě mezi paticí a pamětmi. Dovolil bych si upozornit na DIP switche vedle socketu, které dovolují měnit multiplikátor. Je to obdobné řešení, které používá ASUS a Soltek.

Zajímavostí desky je možná podpora Duálního BIOSu. Je tady však jeden problém. Musíme si tento BIOS dokoupit. AOpen této "fíčurce" říká Die Hard BIOS. Pokud si tuto vymoženost koupíte, dostanete jak jeden BIOS navíc, tak páčku na zálohování BIOSu. Šikovné, ale tohle mělo být již v základní výbavě (joro: možná o to je deska levnější).

Diagnostické LEDky na desce nejsou, ale podobně jako u Dual BIOSu je lze dokoupit. Na desce existují piny, na které lze LEDky vtipně nazvané Dr.LED připojit. Může to vypadat zajímavě, ale cena této "fičurky" je relativně vyšší - za Dr. LED zaplatíte 500 Kč bez DPH.

AOpen je z hlediska balení, designu, layoutu na tom velmi dobře. Jedná se o opravdu o nejnablýskanější desku na první pohled. I já sám jsem si na první pohled myslel, že tato deska test vyhraje. Opak je pravdou!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,