Technologie | Intel | Grafické karty

Grafická karta od Intelu bude mít hardwarovou akceleraci pro ray tracing

Na příští rok chystá Intel vlastní výkonnou grafickou kartu pro desktop i serverové nasazení a i když je zatím málo informací, postupně unikají střípky. Tentokrát se další objevily v rámci zveřejněného článku na blogu IT Peer Network, který patří pod Intel.

Zásadní informací je, že grafické karty Intel Xe budou podporovat hardwarovou akceleraci ray tracingu, podobně jako to má Nvidia u nových grafických karet GeForce RTX a dočkat by se v budoucnu měli i příznivci modelů od AMD.

I když v článku není zmínka o podpoře ray tracingu ve verzi pro DirectX (DXR), Intel se s popisem zaměřuje na využití v datacentrech a serverech, kde budou karty sloužit k akceleraci ray tracingu offline a nemusí jít ani o zpracování v reálném čase. Intel bude mít portfolio modelů a právě verze pro servery a datacentra budou jistě poptávané různými filmovými nebo animačními studii, které potřebují zpracovávat 3D modely ve vysoké kvalitě s využitím ray tracingu.

Je jasné, že pro Intel je tak podpora Microsoft DXR spíše otázkou softwaru, respektive podpory v ovladačích. Intel se v poslední době snaží jít cestou open source a uvolňuje řadu vlastních knihoven jako například Open Image Denoise nebo OSPRay pro Pixar USD Hydra., které ale zatím využívají pouze pokročilé instrukce v procesorech (SSE, AVX, AVX-512 a další). Právě podpora napříč různými profesionálními aplikacemi by mu mohla zajistit úspěšný start.

Diskuze (21) Další článek: Speciální „zelená střecha“ čistí vzduch a současně produkuje složky potravin

Témata článku: , , , , , , , , , , ,