Testy | Intel | Grafické karty

Grafická karta Intel DG2 je dle prvních testů výkonem na úrovni GeForce GTX 1050

Chystaná grafická karta od Intelu ve verzi DG2 se objevuje v prvních neoficiálních testech a zatím to nevypadá příliš pozitivně.

Samostatná grafická karta Intel DG2 by měla být k dispozici v různých variantách, což odpovídá i výsledkům v databázích testovacích programů. Výkonnější verze má 256 exekučních jednotek a frekvenci až 1,4 GHz. Dle detekce je kapacita pamětí GDDR6 podivných 6,22 GB, takže je otázkou, jestli jde o chybu nebo na původně spekulovaných 8 GB skutečně nedojde. Slabší detekovaný model v jiném testu měl 96 EU, 1,5 GB paměti a frekvenci až 1,2 GHz. V tomto případě půjde nejspíše o integrovaný model v procesoru Alder Lake.

Poměrně smutné jsou ale výsledky a závěry. Zmíněná výkonnější verze dosáhla v programu Geekbench 5 na skóre 18 482 bodů v OpenCL, což je podobně jako 5 let stará GeForce GTX 1050. U nižšího modelu jde o výkon srovnatelný s 10 let starou GeForce GTX 460. Navíc se objevily i informace, že karta má spoustu problémů v různých hrách, kdy blbne obraz, hra se vůbec nepustí a podobně.

hjghjghjg.jpgghjghjhgj.jpg

Samotný hardware je totiž jedna část a odladěné ovladače druhá, taktéž velmi náročná část, kterou nelze jen tak dohnat za pár měsíců. V tom má Nvidia a AMD několik let náskok, který se bude Intelu velmi těžko dohánět. Lze si jen těžko představit, jak chce Intel s takovými samostatnými grafikami na trhu zaujmout. Pro hraní to rozhodně nebude a pro základní práci bohatě stačí integrovaná grafika.

Diskuze (27) Další článek: Google představil plány na YouTube Theater. Pojme 6 tisíc diváků a bude streamovat on-line

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,