GPL možná ani k soudu nepůjde

Ve spor mezi MySQL AB a firmou Progress zřejmě nedojde na prošetřování platnosti GPL.
O sporu jsme již informovali minulý týden. Z hlediska GPL jde o poměrně významný spor, byť samotná smlouva v něm hraje jen okrajovou roli. MySQL AB se soudí s firmou NuSphere (vlastněnou Progressem) o dvě věci. Jednak se jedná o zneužití ochranné známky, když NuSphere založila server mysql.org, poté, co jí vypršela smlouva s MySQL AB na distribuci a podporu MySQL. Dalším bodem bylo porušení GPL tím, že NuSphere nezveřejnila pod GPL kód svého produktu Gemini (enginu pro transakční ukládání dat), který má využívat části MySQL. NuSphere se brání tím, že kód Gemini zveřejnila, i když nemusela, protože žádnou část MySQL nevyužívá.

U soudu tedy mělo jít mimo jiné o to, zda je GPL právně vymahatelná, nicméně na to nepřijde s největší pravděpodobností řada. Přidělená soudkyně totiž dle The Register oznámila, že se v podstatě v tomto sporu rozhodla již nyní a je nakloněna předběžnému opatření ohledně serveru mysql.org (ten v současnosti ukazuje na server MySQL AB) a současně nechce zasahovat ohledně použití zdrojového kódu MySQL a licence GPL. Zdůraznila také, že firmy ve sporu by se měly především dohodnout mimosoudně.

Zastánci GPL se těšili, že se konečně u nějakého soudu bude GPL řešit a z de facto dodržované licence udělá i de iure vynutitelnou licenci. GPL hraje základní roli ve světě svobodného softwaru byť není příliš jasné, zda lze vývojáře soudně nutit ke zveřejnění jejich intelektuálního vlastnictví. Podrobnější rozbor celé problematiky ostatně najdete v našem dřívějším článku.

Diskuze (2) Další článek: BMW řady 7 používá Windows CE

Témata článku: , , , , , ,