Hry | Rozšířená realita | Gowalla

Gowalla vstává z mrtvých: po devíti letech se vrátí jako sociální aplikace pro rozšířenou realitu

  • Geosociální aplikace Gowalla byla ukončena v roce 2012
  • Jeden z jejích zakladatelů nyní chystá velký návrat
  • Gowalla využije rozšířenou realitu a zavede hráče na zajímavá místa

Pamětníkům patrně nemusíme připomínat éru geosociálních her, jejichž typickými zástupci byly aplikace Foursquare a Gowalla. Zatímco prvně jmenovaná se transformovala v turistického průvodce, Gowalla v roce 2012 definitivně skončila. Nyní se však vrací zpátky do hry!

Jeden ze zakladatelů Josh Williams potvrdil serveru TechCrunch, že se rozhodl oživit jméno Gowalla a stavět na jeho původní myšlence s tím, že se bude opírat o technologii rozšířené reality. Připomeňme, že Gowallu získal v prosinci 2011 Facebook za skromné 3 miliony dolarů, kterému však nešlo ani tak o aplikaci, ale o její tvůrce. Následující rok byl celý projekt ukončen.

Gowalla vstává z mrtvých

Williams znovu získal značku Gowalla a hodlá na ní postavit novou firmu. Řízením pověřil Patricka Piemonta, který v minulosti pracoval pro Apple, kde měl na starosti uživatelské rozhraní, a kromě toho založil startup Mirage, spadající do oblasti rozšířené reality.

Staronová firma získala finance na rozjezd v podnikatelském inkubátoru Form Capital. Josh Williams doufá, že rozšířená realita vdechne Gowalle nový život. Nutno konstatovat, že navzdory významným investicím společností Facebook, Apple a Google je rozšířená realita stále považována tak trochu za hazard, přičemž i její zastánci odhadují, že k masovému přijetí dojde až za několik let.

Vývojářská platforma Apple ARKit přinesla i přes značné investice jen několik úspěšných projektů. V podstatě se dá říci, že jediným opravdovým hitem v rozšířené realitě se stala hra Pokémon GO, nicméně v tomto případě se jedná o čtyři roky starou záležitost.

S čím chce přijít nová Gowalla?

Původní Gowalla v některých směrech vzdáleně připomínala hru geocaching. Místo hledání krabiček zde hráči navštěvovali místa, na kterých ohlašovali svou přítomnost. Zpestřením byly virtuální předměty, které bylo možné z místa vyzvednout a přenést jinam. Hráči získávali odznaky (neboli „piny“), jež byly udělovány za splnění nějaké konkrétní aktivity.

S čím přijde reinkarnovaná verze? V tomto směru je Williams bohužel velmi tajemný a odmítá prozradit jakékoli podrobnosti. Uvedl, že spíše, než o hru půjde o sociální aplikaci s herními prvky. Jedním ze zdrojů inspirace prý má být hra Animal Crossing od Nintenda. „Není to hra s bossy, misemi nebo úrovněmi, ale spíše něco, co můžete zažít,“ říká Williams. „Jak zkombinovat rozšířenou realitu a polohu? Jak vidíte svět očima někoho jiného?“

Další podrobnosti odhaluje nově spuštěný oficiální web, na kterém Gowalla slibuje „znovuobjevování měst“. V odpovědích na často kladené otázky však upřesňuje, že přihlašování k místům nebude hlavní součástí zážitku.

Návštěva míst

Sociální platforma založená na poloze s největší pravděpodobností bude stavět na návštěvách určitých míst. Lze tedy předpokládat, že její spuštění značně komplikuje stávající pandemie onemocnění COVID-19, kvůli které jsou v mnoha zemích zavedena opatření omezující pohyb nebo sdružování lidí.

V první polovině roku 2021 bychom se měli dočkat beta verze, jež bude dostupná „v řadě měst“. Kromě USA a Kanady se jako první mohou těšit obyvatelé a návštěvníci těchto metropolí: Londýn, Amsterdam, Berlín, Stockholm, Lisabon, Paříž, Brusel, Melbourne, Tokio, Oslo, Barcelona, Sydney, Manchester, Frankfurt, Dublin, Madrid, Mnichov, Kodaň, Atény, Edinburgh, Birmingham, Istanbul, Milán, Řím a Kjóto,

Z dostupných střípků lze soudit, že by se chystaná aplikace mohla stát „dalším Pokémonem Go“. Ať už se nová Gowalla stane čímkoli, můžete se zaregistrovat, zapsat se na čekací listinu a vyzkoušet aplikaci, jakmile bude k dispozici ve vašem městě (bohužel česká a slovenská města zatím v nabídce chybí).

Diskuze (1) Další článek: Nové nositelné senzory lze vytisknout přímo na pokožku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,