GoToMyPC: počítač přijde za vámi

Vzdálený přístup k osobnímu počítači už není žádnou novinkou. Stále větší důraz je kladen na kvalitu přenosu a jednoduchost práce s klientským zařízením. Chcete ke svému počítači přistupovat odkudkoliv z okna webového prohlížeče? Vyzkoušejte GoToMyPC a uvidíte, že i tohle je možné.

Citrix GoToMyPC
+ vlastní prostředí
+ přístup z prohlížeče
+ komunikace s hostitelem
- delší odezva
- cena
Vzdálený přístup se v dnešní době stále více stává běžnou součástí pracovních počítačů. Pomineme-li funkci Připojení ke vzdálené ploše integrovanou přímo v operačním systému Windows, prakticky každá kancelář, jejíž chod je závislý na připojení k internetu, dnes využívá vzdálený přístup. Především díky pohodlí a možnostem neomezeného non-stop internetového připojení společnosti rády tuto funkci využívají. Pracovat na svém firemním počítači pak můžete odkudkoliv na světě – stačí jen spustit službu a přihlásit se.

Pokud nemáte v tomto oboru příliš mnoho zkušeností, pak se ale můžete setkat s problémy v podobě nemožnosti přihlášení apod. Ty jsou způsobeny především nedokonalostí používaných služeb a přítomností bezpečnostních prvků na cestě k cílovému zařízení. Stačí tedy jeden firewall na straně poskytovatele internetu a ke svému počítači se již nedostanete. Pak je třeba zvolit řešení, které si s podobnými problémy dokáže poradit.

Související odkazy

Slovník
applet
firewall
Java
kbps
linux
shareware

Java je tu stále

S jedním z takových řešení přichází na trh divize Citrix Online společnosti Citrix Systems, Inc. Poskytovaná služba dostala název GoToMyPC a jednou z jejích největších výhod je určitá míra multiplatformnosti. GoToMyPC se skládá ze dvou částí. První z nich je klientská aplikace instalovaná na počítači, k němuž se budete připojovat. Druhá část aplikace je odkudkoliv na světě přístupná na webových stránkách http://www.gotomypc.com/.

Díky tomu, že je prostředí pro vzdálené ovládání napsáno v jazyce Java, nejste prakticky nijak omezeni použitým operačním systémem. Svoje Windows tak můžete řídit odkudkoliv na světě přímo z okna webového prohlížeče bez ohledu na to, pracujete-li také ve Windows, v Linuxu, v MacOS nebo třeba na mobilním telefonu s operačním systémem Windows Mobile.

Další z výhod je funkčnost s teoreticky jakoukoliv rychlostí připojení k internetu. Podle uživatelského manuálu, který je dostupný na webových stránkách služby, je doporučeno minimálně 30 kbps, což splňují i nejpomalejší varianty dial-upu nebo mobilního GPRS. Optimální rychlost je pak stanovena na 60 kbps a více. Samozřejmě, že na straně hostitele (tedy počítače, k němuž se připojujete) je třeba čtyřiadvacetihodinového připojení k internetu.

Začínáme

Celou aplikaci si můžete vyzkoušet zdarma. Stačí se zaregistrovat na domovských stránkách služby a automaticky dostáváte k dispozici šedesát volných minut připojení nebo možnost využívat programu po dobu třiceti dnů. Po registraci vám bude přidělen osobní účet a pomocí přístupových údajů se přihlásíte do systému. Po prvním přihlášení vám uživatelské rozhraní nabídne ke stažení klientskou aplikaci, kterou je třeba nainstalovat na hostitelský počítač.

Pozor, během registrace je vyžadováno číslo platební (kreditní) karty. Po vyčerpání volného paušálu je každá další minuta účtována na vrub zadané kreditní kartě. Testovací verzi je pak třeba odhlásit pomocí telefonické infolinky společnosti.

Seznam registrovaných zařízení * nastavení počítače

Během této instalace budete vyzváni k zadání svého uživatelského jména a hesla a k volbě názvu počítače a unikátního ID, které zajistí bezpečnost a ochrání vás před zneužitím připojení. Klientská aplikace je provázána s domovským serverem služby, takže všechny změny provedené v instalovaném klientovi budou okamžitě zveřejněny na webových stránkách GoToMyPC. Po zadání názvu PC a unikátního ID je vše připraveno k provozu. Teď už jen stačí nechat počítač spuštěný a můžete bez obav cestovat kamkoliv chcete.

Historie přístupů

Spolehlivá jednoduchost

Nyní už se můžete bez obav připojit. V okně webového prohlížeče stačí zadat adresu domovských stránek, vložit přihlašovací údaje a v seznamu registrovaných zařízení vybrat správné kliknutím na tlačítko Connect. Následně je třeba potvrdit spuštění Java appletu. Po několika sekundách budete vyzváni k zadání unikátního ID zvoleného při instalaci klientské aplikace. Po jeho zadání se v novém okně spustí samotné připojení ke vzdálené ploše.

 

Aplikace připojená k hostitelskému PC

Při použití výchozího nastavení nebude uživatel sedící u vašeho počítače odpojen, ale všechny pohyby myší uvidí přímo na monitoru. Stejně tak vy můžete sledovat vše, co se na hostitelském počítači děje. Stejně jako u podobných produktů, i v tomto případě jsou tedy reakce hostitele zpomaleny. Díky vlastní používané platformě je však řešení optimalizováno tak, aby bylo možné jej bez problémů používat.

Možnosti systému však nejsou omezeny jen na výchozí nastavení aplikace. Další možnosti najdete pod položkou Preferences v menu Tools. Kromě zobrazení si můžete pohrát s bezpečností, přihlašováním, nastavením tisku a sdílených tiskáren a přehledem připojení.

 

Menu * nastavení

Prezentace? Bez problémů

GoToMyPC se hodí nejen pro vzdálenou práci s vaším firemním počítačem. Jste-li vlastníkem firmy v oblasti IT a nemáte čas jezdit kvůli sebemenší banalitě za svými zákazníky, přijde GoToMyPC jistě vhod. S klientem, jehož obrazovku v současné době sledujete, lze jednoduše navázat spojení a chatovat pomocí vestavěného komunikačního nástroje. Rychle a hlavně přesně mu tak vysvětlíte, kde je chyba a jak ji řešit.

Okno chatu na hostitelském a přistupujícím PC

Pokud je vám textová komunikace málo, využijte služby malování po displeji. Stačí se přepnout do modu Draw a s obrazovkou hostitelského počítače lze pracovat jako s jednoduchým grafickým editorem. Ideální pro vysvětlení určité problematiky začínajícím zákazníkům. Čáry systému vůbec nevadí. Můžete jej proto používat i s během kreslení těchto linií.

Použití nástroje Draw

Používáte-li ke vzdálenému přístupu Připojení ke vzdálené ploše, pak už jste se jistě setkali s problémem přenosu souborů. Na vzdáleném počítači je v tomto případě třeba vytvořit sdílený adresář, do něhož přesunete soubory pro přenos mezi zařízeními. S GoToMyPC na tuto možnost rovnou zapomeňte. Za pomoci jednoduchého klienta se přenos souborů stane hračkou. Stačí jen na jedné straně vybrat soubory, na druhé cílovou složku a během okamžiku jsou adresáře dokonale synchronizovány. Jednoduše lze mezi otevřenými okny kopírovat i text. Stačí jen využít notoricky známé kombinace Ctrl+C, Ctrl+V.

Přenos souborů

Ano i ne

GoToMyPC je opravdu kvalitní nástroj a pokud se vám zalíbí, pak už se od něj neodtrhnete. Protože jsem zvyklý na ovládání virtuálního PC v samostatném okně, kde je kurzor pevně omezen rozměry tohoto okna, přišlo mi zprvu ovládání GoToMyPC trochu nepohodlné. Po kratší době si však zvyknete a jak celoobrazovkový, tak jen oknový režim vám nebudou dělat sebemenší problémy. I přes tento drobný nedostatek ale GoToMyPC přináší ve srovnání s Připojením ke vzdálené ploše spoustu novinek, které okamžitě využijete ve svůj a především firemní prospěch.

Na závěr jen podotknu, že GoToMyPC je nabízeno ve třech variantách podle zaměření na určitou cílovou skupinu:

  • GoToMyPC Personal – určený především pro jednotlivce a používání v domácnostech
  • GoToMyPC Pro – určený pro malé a střední podniky
  • GoToMyPC Corporate – pro velké společnosti, které chtějí svým zaměstnancům zajistit non-stop přístup k firemnímu účtu
Citrix GoToMyPC
klient pro vzdálený přístup
autor Citrix Online
licence shareware
web https://www.gotomypc.com/
cena (1 PC) 19,95 USD/měsíc nebo 179,40 USD/rok
testovací verze https://www.gotomypc.com/...
velikost instalátoru 2,33 MB

Diskuze (38) Další článek: Mozilla Foundation vytvořila dceřinnou společnost Mozilla Corporation

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,