Gordon Moore: Mistr preciznosti, který předpověděl vývoj čipů

  • Definoval Moorův zákon, který doteď určuje rychlost vývoje integrovaných čipů
  • Spolu s Roberte Noycem založili společnost Intel
  • Ačkoli se stal miliardářem, první roky v Intelu vypadaly spíše na krach

Chemik, student Caltechu a vybíravý talent

Už jsme si v rámci seriálu Osobnosti počítačové historie vyprávěli, jak byla firma Intel založena a jak úspěšné byly její první krůčky. Jakkoliv se zdála budoucnost firmy jasná a bezproblémová, opak byl pravdou. Čekalo ji mnoho krizí a několikrát měla skutečně na mále. A i když tím nejdůležitějším jménem s Intelem spojením byl Robert Noyce, nezaložil firmu sám. Po dlouhá léta potřeboval po svém boku spolupracovníka proslulého svou precizností. Člověka, kterému se svěřoval s okamžitými nápady a který je kriticky zkoumal a vyhodnocoval. Gordona Moorea. Jediného člověka v historii počítačů, po němž je pojmenován zákon.

Do Silicon Valley přišel jen „přes kopec“

Od svého přítele se Moore v mnoha ohledech odlišoval. Nebyl zdaleka tak společenský, zdaleka to průbojný, ani zdaleka tak geniální. A kromě toho, jako jeden z mála počítačových pionýrů pocházel z oblasti, kde to všechno začalo. Zatímco ostatní „přitáhli“ bůhví odkud, on (a například i Steve Jobs) pocházel ze San Francisca, kde se narodil 3. ledna 1929.

Gordon Moore

Americký chemik, vědec a později i manažer. Spoluzakladatel společnosti Intel a autor Mooreova zákona.

  • narození: 3. ledna, 1929
  • původ: USA, Kalifornie
  • úmrtí: 24. března 2023

Moore vyrůstal v malém městečku jménem Pescadero na jih od San Francisca, na úzkém pobřežním pruhu mezi horami a Pacifikem, zhruba v poloviční vzdálenosti mezi San Franciscem a Santa Cruz, jedinými většími městy v této oblasti. Dnes se zde nacházejí přírodní rezervace a národní parky a stát se vědomě snaží zdejší krásnou přírodu zachovat relativně nedotčenou. Díky tomu může Moore žertovat, že jeho „Pescadero je jediným městem v Kalifornii, které je dnes menší než před padesáti lety.“

Gordon Moore - profimedia-0015575830.jpg
Gordon Moore jako nejvyšší šéf rozjetého Intelu. To ale předbíháme až do 80. let (foto: Profimedia)

Na počátku třicátých let tu žilo mnohem více lidí, hodně z nich mexických emigrantů, kteří po večerech vymetali zdejší hospody a bary, kde k nějaké té rvačce nebylo nikdy daleko. Nejrannější Mooreovy vzpomínky na jeho otce se váží k jeho snaze o uchovávání pořádku. Byl policistou a občas musel uklidnit nějaké to třeštění těch, co nepochopili, že Západ už zdaleka není tak divoký, jako dřív. „Tehdy se sice moc nestřílelo,“ říkal později Moore, „ale můj otec chodil vždy s pistolí.“ Moorův otec si svou nekompromisní povahu vydobyl nejen respekt, ale i oblíbenost a stal se legendou daleko dříve, než jeho úspěšný syn.

Když mu bylo deset, rodiče se s ním přestěhovali na opačnou stranu poloostrova, do malého městečka jménem Redwood. Tehdy to zde vypadalo zcela jinak, než dnes. Nejen, že tu neexistovaly sídla žádných dnešních gigantických firem, ale ačkoliv byl kraj lidnatý, městečka doposud nesplynula do souvislého pásu vilových čtvrtí a parčíků. Pokud dnes pojedete po Interstate 101, nepoznáte, kde jedno městečko končí a druhé začíná – respektive, poznáte to jen a jen díky dopravnímu značení.

V mládí se Gordon Moore zajímal především o chemii. Pokračujte k další části článku.

Diskuze (31) Další článek: Facebook odstranil stovky účtů s profilovými fotkami vygenerovanými umělou inteligencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,