Google | Android | Smartphone

Google zatlačí na výrobce telefonů. Povinné bude ovládání gesty, digitalní rovnováha i rychlonabíjení

Google stanovuje všem výrobcům, kteří chtějí integrovat jeho aplikace do svých telefonů s Androidem, podmínky, které musí splnit. Nyní do nich zakomponoval i nutnost použít nový systém gest či správu času, kolik strávíte v jednotlivých aplikacích. navíc výrobce žádá, aby podporovali standard pro rychlé nabíjení.

V rámci nové verze  Google Mobile Services (GMS) přidává internetový gigant dodatečné požadavky pro výrobce, kteří buď vydají nový telefon s Androidem 10, nebo na něj upgradují některý starší, týkat se tak budou velkého množství uživatelů. Hlavní vlna aktualizací totiž teprve započne a nová pravidla by měla platit již od 3. září, jak uvádí web 9to5Google, který dokument získal.

screen time.jpg 
Digital Wellbeing je aplikace, která měří, kolik času trávíte na telefonu a kde.

Prvním požadavkem je integrování některé formy digitální rovnováhy, v angličtině digital wellbeing. Google má dostupnou vlastní verzi, kterou integruje do telefonů Pixel a v rámci Android One. Je ale pouze na výrobcích, zda ji využijí, či přijdou s vlastním řešením. V druhém případě musí splňovat tři hlavní požadavky: aplikace musí být schopná měřit čas strávený v dalších aplikacích a na telefonu, počet odemknutí zařízení a množství zobrazených notifikací. Nutností je také zobrazení těchto dat pro jednotlivé aplikace a to minimálně týden nazpět.

Google ale jde ještě dál a v telefonech nesmí chybět režim nerušit (Do not Disturb) včetně funkce Wind Down, která změní displej na černobílý v určité časy v konkrétní dny v týdnu, či ručním zapnutím. Jediné, co firma nevyžaduje, oproti vlastnímu řešení, je tak nový Focus mód, který zakáže vybrané aplikace, a nejrůznější cíle, které si můžete nastavit.

Všichni budou švihat stejně

Velkou změnou v Androidu 10 je jeho nový systém ovládání gesty, který Google téměř okopíroval z konkurenčního iOS. Ovládání ale dle jeho vlastní dat funguje a uživatelé jsou s ním spokojenější, než s konkurenčním řešením. Od výrobců tak bude vyžadovat, aby v rámci úvodního nastavení automaticky nastavili staré ovládání za pomocí tří tlačítek, či právě nová gesta. Žádné jiné možnosti zde mít nesmí. Cílem je tak sjednotit ovládání napříč všemi značkami.

Výrobci ale stále smí integrovat i vlastní řešení, stejně tak musí umožnit přepnutí mezi třemi tlačítky a gesty. To ale až hluboko v nastavení telefonu, kam uživatele nesmí z původního nastavení odkázat a ani jej upozornit na možnost třeba za pomoci notifikace. Přijít si na to budou muset sami.

Rychlé nabíjení? Integrujte standard, prosím

Na Androidu je rychlé nabíjení dnes již standardem a podporují jej téměř všechny telefony a hlavně vlajkové lodě se předhání, kdo stihne nabít zařízení rychleji. Googlu se ale nelíbí situace, kdy každý výrobce využívá své vlastní řešení a tak nabíječka od jednoho nemusí 100% fungovat u konkurence a naopak. 

On sám přitom využívá standard USB-C PD ve svých telefonech Pixel, který právě tímto zmíněným problémem trpí. Na výrobce nyní tlačí, aby kompatibilitu s tímto standardem zachovali. Ten přitom může přenášet až 100W, nemusel by tak být ani brzdou pro stále rychlejší nabíječky. Pokud se vše podaří, bude se jednat o jednoznačné vítězství pro uživatele, kteří nebudou muset řešit, kdo danou nabíječku vyrobil a zda bude s jeho telefonem správně fungovat.

Jaké jsou nejzásadnější novinky v Androidu 10? Podívejte se:

Zdroj: The Next Web, Android Police

Diskuze (22) Další článek: Apple chystá funkci pro dohledávání věcí. Tile chce být rychlejší, představil řadu nových „hledátek“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,