Google | Seznam.cz | Evropská unie | Vyhledávače

Google začne od března zobrazovat na Androidu ballot screen s vyhledávači. U nás je tam i Seznam

Google z donucení Evropské unie začne uživatelům na starém kontinentu zobrazovat obrazovku pro výběr výchozího vyhledávače. Nyní odtajnil, které bude v jednotlivých zemích nabízet.

Od 1. března začne Google uživatelům na území Evropské unie zobrazovat volbu pro nastavení výchozího vyhledávače. Ta se přitom promítne jak v prohlížeči Chrome, tak i ve vyhledávací liště v rámci zařízení. K tomu je donucen z nařízení Evropské unie, která americkému gigantovi uložila pokutu ve výši 5 miliard dolarů za zneužívání pozice a protlačování vlastní služby.

3c492e12-4bfb-442e-bdb3-d773f4f46969 
Takto bude vypadat výběr vyhledávače na Androidu (Foto: The Verge)

Seznam se bude zobrazovat novým uživatelům a bude se lišit dle země. Vždy budou k dispozici čtyři subjekty, přičemž jeden z nich bude samozřejmě Google. Zbývající tři jsou vybráni aukcí, tedy kdo dá více, má šanci se objevit v rámci Androidu. Konkrétní umístění ve čtveřici ale již bude náhodné. Tato aukce se přitom bude opakovat každé čtyři měsíce.

Konkurenti v čele s Qwantem a DuckDuckGo si ale stěžují, že se ze strany Googlu opět jedná o zneužití pozice, kdy je nutí platit za to, aby vůbec byli ve výběru

U nás i na Slovensku nechybí Seznam

Rozložení služeb v nabídce tak neodpovídá tržním podílům, ale tomu, jak moc jsou ochotny zaplatit za umístění v rámci systému. O seznamu informoval web The Verge. Bing od Microsoftu je tak třeba jen ve Velké Británii, další trhy se zřejmě Microsoftu nevyplatí. Zato DuckDuckGo je ve všech státech.

V rámci České republiky bude samozřejmě dostupný český Seznam, který doprovodí na soukromí zaměřený DuckDuckGo následovaný Info.com. To stejné pak platí i pro Slovensko.

V sousedním Polsku ale třeba Seznam vystřídal ruský Yandex a v Rakousku GMX. Po Evropě se pak často objevuje i vyhledávač PrivacyWall či Qwant, oba ale v poměrně malé míře.

Diskuze (21) Další článek: Twitter razantně změní možnosti komentářů pod tweety. K některým už nepůjde napsat odpověď

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,