Google začal aktivovat Instant i v českém vyhledávači

Google Instant Search by se měl v příštích hodinách dostat ke všem českým uživatelům. Posledních pár týdnů jste ho mohli zkoušet především v anglické verzi vyhledávače, ta ale postrádala český lokalizovaný našeptávač. To se nyní mění.

Google Instant v češtině se bude postupně aktivovat všem tuzemským surfařům v následujících hodinách a dnech, přičemž nejrychleji by se k novince měli dostat permanentně přihlášení uživatelé.

Instant funguje na principu průběžného vyhledávání, výsledky se tedy zobrazují už v okamžiku, kdy píšete dotaz. Kýženou informaci se tím pádem můžete teoreticky dozvědět dříve, než celý text dopíšete. Jakmile začnete psát libovolný výraz, našeptávač bude odhadovat možné varianty a zobrazí je v roletovém menu. V něm můžete listovat pomocí šipek na klávesnici.

Ukázka technologie na oficiálním videu

 

„Nová technologie přináší hned několik výhod, ale hlavně zrychluje přístup k hledaným informacím. Věříme, že dynamické vyhledávání bude pro české uživatele velkým přínosem.“ komentuje Luděk Motyčka, marketingový ředitel českého Googlu.

Nový vyhledávač Google vyvíjel několik let a slibuje, že se může celý proces vyhledávání zrychlit z původních 14 na 3,5 sekundy. Instant ale bude pochopitelně vyžadovat i trošku jiný přístup k vyhledávání. Pokud totiž rychle napíšete frázi a klepnete na ENTER, jeho výhody neoceníte. Instant také více zatěžuje linku, na extrémně pomalém připojení k internetu tedy může působit neplechu. I proto jej můžete trvale vypnout.

Diskuze (31) Další článek: Zynga instaluje tisíc nových serverů každý týden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,