Google | Video | Mobilní aplikace

Google zablokoval přehrávač videí českého vývojáře. Vadila mu podpora titulků ve formátu ASS

V obchodě Google Play jsou k dispozici tisíce programů. Je jasné, že jejich ruční kontrola by vyžadovala armádu zaměstnanců, proto Google pro tyto účely používá software postavený na umělé inteligenci. Ten ale – na rozdíl od člověka – nemusí vždy správně pochopit kontext, jak ukazuje incident, o kterém informoval autor aplikace Just (Video) Player Marcel Dopita na GitHubu.

„Po drobné nesouvisející aktualizaci popisku byl Just Player v obchodě Google Play pozastaven kvůli porušování zásad týkajících se sexuálního obsahu a vulgárních výrazů.“ uvedl večer 25. ledna Dopita ve svém příspěvku. Google nijak nekonkretizoval, v čem vidí porušení pravidel – pouze citoval pasáž s výčtem podporovaných formátů titulků: SRT, SSA, ASS, TTML a VTT.

Příliš ožehavý formát?

Autor aplikace pojal podezření, že automatickým algoritmům vadí přípona ASS. Toto slovo je v angličtině vulgárním ekvivalentem k termínům zadek či pozadí. Paradoxní však bylo, že Just (Video) Player používá knihovnu Googlu ExoPlayer a přímo na oficiální stránce s výčtem podporovaných formátů externích titulků je zmíněn i inkriminovaný ASS.

Nutno říci, že s ohledem na anglický význam byla přípona ASS, znamenající Advanced SubStation Alpha, zvolena opravdu nešťastně. Nejde ale o žádnou novinku – ačkoli tento formát není tak rozšířený jako častější SRT, je široce používán v žánru anime a v tomto segmentu se stal de facto standardem. Popularitu si získal díky pokročilým funkcím, jako je možnost definovat styl titulků, jejich přesné umístění a grafikou ve stylu karaoke.

Marcel Dopita se obratem proti rozhodnutí odvolal. V dalších komentářích pak uvedl, že tak nějak tušil, že by se něco podobného mohlo stát, nicméně doufal, že dnešní „počítače“ jsou při čtení kontextu chytřejší.

Google zareagoval poměrně rychle – krátce po půlnoci 26. ledna už autor hlásil, že stránka aplikace v Obchodě Play byla obnovena a přehrávač lze opět stahovat a instalovat. Určitě je dobře, že Google aplikaci obnovil, ale její pozastavení je dalším dílkem skládačky, ukazující nerovnost vztahu, který mají vývojáři s automatizovaným procesem kontroly aplikací.

Kritika automatické kontroly

Z určitého úhlu pohledu by šlo celý incident označit za komické nedorozumění, jež se podařilo v rozumném čase vyřešit. Nicméně jde také o ukázku slabiny automatizovaných systémů na kontrolu aplikací, které mnozí označují za nepřesné. Například server Ars Technica celou kauzu komentoval sarkastickými slovy: „Bláznivý automatický proces kontroly aplikací na Google Play znovu zasahuje.“

Americký server Android Police trefně konstatoval: „Buďme realisté. Ze všech výrazů, které můžete považovat za obscénní, by dvojznačné slovo jako je ass nemělo být mezi slovy, jež způsobí automatické pozastavení aplikace. Žádost o vyjádření vývojáře nebo ruční kontrola podporou mohla takovému nedorozumění úplně zabránit.“

Algoritmy automatické kontroly aplikací v Obchodě Play mají zajistit, aby distribuční platforma byla bezpečnějším místem. Mnohokrát se bohužel ukázalo, že je tento proces poměrně náchylný k falešně pozitivním verdiktům s nepříjemnými následky.

Konkurenční Apple je často kritizován za pomalost při schvalování aplikací do svého App Storu. Podobné události, jako je zablokování videopřehrávače kvůli formátu titulků, však ukazují výhody procesů řízených živými lidmi.

Diskuze (27) Další článek: Intel má první samostatné grafické karty Iris Xe a Iris Xe Max. Budou ale fungovat jen na některých počítačích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,