Google Wave bude žít dál jako open source projekt Wave in a Box

Na začátku srpna Google oznámil, že ukončuje další vývoj služby Wave a na konci roku ji definitivně vypne. O tom jsme na Živě.cz ostatně už psali, nyní se ale komunita ptá, co se vlastně bude dít se zdrojovým kódem, kterého by bylo škoda.

Jeho velká část je už dnes k dispozici pod svobodnou licencí na webu waveprotocol.org, nicméně to se týká pouze konkrétních technologií, nikoliv použitelného serveru a klientu. V dohledné době by se to však mělo změnit, Google totiž vyslyšel prosby a většinu kódu uvolní jako open source pod novým jménem „Wave in a Box“, Bude se jednat jak o kompletní server, který se staral o komunikaci, tak o webový klient, se kterým jste se mohli v minulých měsících setkávat na adrese wave.google.com. Aplikace sice nenabídne úplně stejnou funkčnost, živá synchronizace nebo podpora rozšiřujících gadgetů a robotů ale nebude chybět.

 

Hotový „webware“ si pak budete moci nahodit na svůj vlastní hardwarový server stejným způsobem, jako kdejaký blogovací systém, i když softwarové nároky budou trošku odlišné. Wave a především jeho protokol tedy nemusí zcela zaniknout, Wave in a Box si totiž budou moci pro vnitřní komunikaci nainstalovat třeba firmy na svůj intranet.

Diskuze (16) Další článek: Automatická aktualizace programů mění pohled na jejich verzování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,