Umělá inteligence | Google | Medicína

Google vyvíjí algoritmus, který se pokouší odhadnout, zdali pacient během hospitalizace zemře

Google v partnerských amerických nemocnicích analyzoval 216 tisíc hospitalizací 114 tisíc pacientů. Na základě získaných dat vytvořil model, který dokáže předvídat riziko úmrtí.

To samo o sobě není nic nového a s podobným hodnocením rizika úmrtí během hospitalizace se pracuje napříč světem, přístup Googlu je ale unikátní svou hloubkou.

Strojové učení totiž v tomto případě analyzovalo skutečně všechno, co se dalo ze záznamů o pacientovi jen získat a to včetně ručně psaných poznámek. Celá znalostní databáze se tak nakonec skládala ze 46 miliard hodnot.

A výsledek? Zahraniční média popisují případ ženy v pokročilém stádiu rakoviny. Zatímco současný systém v nemocnici po jejím přijetí odhadl riziko úmrtí během hospitalizace na 9 procent, algoritmy Googlu stanovily mnohem vyšší – až 20 procent. Žena během několika málo dnů v nemocnici skutečně zemřela.

Jedná se o další ukázku aplikace A.I. v příštích letech a desetiletích. Její podstata dnes totiž spočívá především v tom, že se strojově učí nacházet vzory a tedy souvislosti v ohromném množství nesetříděných dat, ve kterých se žádný člověk ani běžný software nedokáže vyznat. Neuronové sítě to však zvládnou a mohou tak společnosti v mnohém pomocí.

Diskuze (9) Další článek: AMD se domluvilo s několika herními studii. Některé hry si více porozumí s grafikami Radeon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,