Google | Mapy Google | Soukromí

Google vymyslel fígl, jak nás plošně sledovat. Stačilo Mapám změnit adresu

I málo pozorovatelná změna může mít výrazný dopad. Jak si všiml softwarový vývojář Garrit Franke, Google začal svou mapovou službu přesměrovávat na jinou doménu. Zatímco dříve jste mapy našli na adrese maps.google.com, tak teď vás Google z této domény přesměruje na google.com/maps.

Z uživatelského pohledu to na první pohled nemá velký význam, v obou případech jde o podobně dlouhou a zapamatovatelnou adresu. To, že vás Google dostane na uvedenou adresu, má ale praktický dopad na sledování polohy. Prohlížeč se vás zeptá, jestli chcete sledování povolit, přičemž povolení se uděluje pro právě použitou doménu. Nyní pro celou doménu google.com.

Podobně můžete pro celou doménu google.com povolit např. notifikace. I pro vás může mít takový přístup jedno pozitivum – nemusíte tak často schvalovat či odmítat dotazy na používání citlivých funkcí (poloha, mikrofon, oznámení aj.). Použití nastavení však postihne služby plošně, takže kdybyste nechtěli všem měřit stejným metrem, ocitáte se ve ztížené situaci.

google maps nova domena (2).png

Franke si všiml, že Google teď podobně postupuje u služby Letenky, kde vás vždy přesměruje na google.com/flights. Na vlastní subdoméně aspoň zatím zůstává třeba Gmail, který tedy najdete na mail.google.com. Jak dlouho k přesměrovávání u Maps dochází, nevíme jistě. Někteří tvrdí, že tohle chování pozorují měsíce.

google maps nova domena (1).png

Zdroje: Garrit Franke via TheZero / Mastodon

Diskuze (28) Další článek: LastPass opět pod útokem. Hesla uživatelů jsou ale v bezpečí, slibuje firma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,