Google | Android | Neuronová síť

Google vylepšil rozpoznávání hudby na mobilech. Použil technologii z Pixelů 2

Telefony Google Pixel 2 mají od počátku zabudované poměrně přesné offline rozpoznávání hudby. To využívá databázi uloženou v zařízení, kterou Google pravidelně aktualizuje. Nyní podobnou technologii zakomponoval i do svého online vyhledávače, díky čemuž se podařilo zvýšit přesnost určování písniček.

Google se celým postupem pochlubil na svém blogu. Čelil zde totiž několika překážkám. Rozpoznávání na Pixelech totiž funguje ve dvou fázích – telefon prvně nahraje přibližně 8sekundovou nahrávku, kterou v rychlosti prolétne a rozdělí po sekundách na 7 dvousekundových částí. Ty porovná s databází a najde podobné písničky. Poté ji naskenuje podruhé, již podrobněji a finálně určí danou skladbu.

image2.jpg
Google z každé nahrávky vytvoří „otisk“ složený ze sedmi dvousekundových kousků.

V telefonu se nachází několik desítek tisíc ukázek (přesné číslo Google nezveřejnil), které se aktualizují v závislosti na aktuálních trendech a poloze uživatele, stále je to ale jen zlomek hudby, která je k dispozici například v rámci streamovacích služeb.

Pro použití online tak musel zčtyřnásobit velikost neuronových sítí, které se na rozpoznávání podílí a původní dělení nahrávek po sekundách zkrátil na půl sekundy, čímž navýšil přesnost. Pro zrychlení také poupravil samotný index databáze, kde zvýhodňuje populární písničky, aby k jejich určení došlo rychleji.

Novinka je již nyní dostupná v rámci Google vyhledávání v telefonech – stačí spustit funkci Sound Search či se dotázat Co je to za písničku?

Váš názor Další článek: Vadný radar v některých modelech Nissanu paralyzuje nouzové brzdění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,