Google ve velkém skenuje knihy, autorům nabízí vyrovnání

Úpravy v řešení autorských práv v rámci služby Google Vyhledávání knih vyvolaly nečekanou vlnu zájmu a nepochopení. Jak je to doopravdy s hromadnou žalobou proti Googlu?

ČTK minulý týden poměrně zmateně informovala o situaci, která nastala kolem organizace Book Rights Registry (Registru autorských práv na knihy) a internetové služby Google Vyhledávání knih (Google Book Search). Někteří uživatelé totiž nabyli dojmu, že Google službou Vyhledávání knih porušil autorská práva a některé z naskenovaných knih jsou na internetu vystaveny neprávem. Google prostřednictvím české pobočky ale informaci následně poupravil s tím, že nebyla agenturou vyložena tak, jak by měla být.

Co se tedy událo? Především je třeba říct, že není pravda, že by Google v současnosti kvůli této „kauze“ čelil žalobě ze strany vlastníků autorských práv. Tedy alespoň podle toho, co tvrdí sama společnost, přestože internetové stránky googlebooksettlement.com, na něž ve svých vyjádřeních odkazuje, tento dojem na první pohled nevytváří.

Trochu historie

Vše začalo loni v říjnu, kdy se Google rozhodl zatočit s hrozícími problémy spojenými s výkonem autorských práv na naskenovaná knižní díla tím, že uzavřel dohodu s organizacemi spravujícími autorská práva. Tato dohoda mj. zahrnuje:

  • Lepší dostupnost knih, které již nejsou v tisku – dohoda umožňuje lepší dostupnost knih, které jsou stále chráněny autorskými právy, ale které jsou již jen velmi těžko k dostání.
  • Nové cesty, jak kupovat knihy chráněné autorskými právy – dohoda staví na stávajících snahách nakladatelů a autorů a přispívá k rozšíření elektronického trhu s knihami chráněnými autorskými právy: uživatelé si mohou online zakoupit řadu knih chráněných autorskými právy, k nimž by se jinak stěží dostávali.
  • Instituce si mohou předplatit přístup k milionům knih – dohoda nabízí skvělé příležitosti zejména pro univerzity a další vědecké instituce, které si na základě předplatného mohou zajistit přístup ke sbírkám nejrenomovanějších knihoven světa.
  • Bezplatný přístup z amerických knihoven – na speciálních počítačích ve veřejných i univerzitních knihovnách ve Spojených státech je možné si prohlížet komplexní znění milionů knih, které již nejsou dostupné.
  • Kompenzace autorům a nakladatelům, kontrola přístupu k jejich dílům – distribuce peněz získaných z online přístupu ke knihám přes Google a přes podobné programy zřízené jinými poskytovateli služeb, a to prostřednictvím nezávislého, neziskového Registru autorských práv na knihy, který bude udržovat databázi majitelů práv a nabízet možnosti, jak se držitelé práv mohou do projektu přihlásit, anebo z něj naopak vystoupit.

Registr autorských práv na knihy, což je pojem v současné kauze nejvíce skloňovaný, je pak neziskovou organizací, která je součástí této dohody. Sdružuje autory a vydavatele, kteří jsou do problému ochrany autorských práv na Google Vyhledávání knih zataženi, a stará se především o sběr a přerozdělování peněz (mj. i 125 milionů dolarů věnovaných přímo Googlem) mezi nimi.

Jak tedy Google sám vysvětluje, nejde o hromadnou žalobu za porušení práv, ale o informační kampaň zaměřenou na autory z celého světa, kteří mohou tímto zažádat o vyrovnání vyplývající z této společné dohody.

Pokud se i vy domníváte, že by vám měl náležet nárok na některá díla umístěná na Google Vyhledávání knih, pak podrobnější informace a kontaktní údaje najdete na stránce googlebooksettlement.com. Předtím si ale přečtěte toto vyrovnání okresního soudu Spojených států pro jižní okres státu New York, které se může vztahovat i na vaše dílo.

Evidence pro jednoduchost

Kromě toho, že se Registr autorských práv na knihy stará o přerozdělování peněz mezi autory, je také zodpovědná za vedení evidence publikovaných knih. Jednotlivé tituly pak bude možné identifikovat s konkrétními vykonavateli autorských práv, kteří budou mít příležitost být za svá díla umístěná na internetu honorováni. Evidence bude navíc působit jako informační zdroj pro všechny, kteří se budou chtít z jakýchkoliv licenčních důvodů spojit s autorem příp. vykonavatelem autorských práv na jednotlivá díla. A není vyloučeno, že další možnosti využití ještě nebyly odkryty.

Spolu s popularizací a rozšiřováním služby Google Vyhledávání knih sílily hlasy, že jde o službu, která zabije knihu jako takovou. Dnes to vypadá, že by se Google Vyhledávání knih mohlo stát globální knihovnou, která díky vynikajícímu vyhledávání a větším možnostem pro autory samotné může nabídku kvalitních titulů ještě rozšířit. A co z toho bude mít sám Google? Více kvalitních informačních zdrojů a jako vždy také prostoru pro zisky v oblasti internetové reklamy.

Váš názor Další článek: Thunderbird „Shredder“ 3.0: druhá beta verze je venku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,