Google | Politika | Turecko

Google v Turecku dostal pokutu, se kterou nesouhlasí. A tak pozastavil všechny služby pro nové telefony s Androidem

Google se o víkendu rozhodl pozastavil své služby na nových telefonech běžících na Androidu, které jsou aktivovány v rámci Turecka. Reaguje tak na pokutu tamních úřadů, kterou dostal za porušování zákona o hospodářské soutěži.

O změně Google informoval partnery v dopisu. Informuje o tom Daily Sabah. Zrušení služeb se přitom týká pouze nových modelů telefonů – nijak tedy neovlivní stávající uživatele, ani již prodávané telefony.

Turecké úřady již loni v září udělily firmě pokutu ve výši 93 milionů tureckých lir (přibližně 360 milionů korun) za porušení hospodářské soutěže s prodejem mobilního softwaru. V březnu tohoto roku navíc úřady zahájily bližší šetření Googlu. Firma tak nyní informovala své partnery, mezi které patří výrobci, mobilní operátoři a prodejci, že přestane udělovat licence pro nová zařízení. Zároveň zmrazí i systémové aktualizace.

Hlavní problém, které měly úřady s Googlem, pocházel ze stížnosti ruského Yandexu. Ten si stěžoval na zneužívání postavení právě ze strany Googlu, který tlačil svůj vlastní vyhledávač. Firma proto změnila své smlouvy s dodavateli, ale ani to úřadům nestačilo, a tak přistoupily k pokutě. S ní Google nesouhlasí a hájí se, že už de facto nemá kam ustoupit.

Když nemůže nabízet své služby tak, jak jsou, nebude je nabízet vůbec, demonstruje nyní svůj postoj Google. Vypnutím služeb pro nové telefony vytvořil tlak na na své turecké obchodní partnery z řad prodejců telekomunikačních služeb a zařízení. Ti teď mohou lobovat u ministerstva, aby přehodnotilo svůj postoj.

Diskuze (102) Další článek: V Estonsku si můžete ve státním lese legálně uříznout vánoční stromek. Zaplatíte za něj v aplikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,