Google v krátkých videích vysvětluje fungování balónového internetu

Exotický projekt letky stratosférických balónů Google Loon, které budou fungovat jako internetové vysílače, vzbuzuje hromadu otazníků. Google se na ně pokouší posledních několik měsíců odpovídat a to formou krátkých videí, které postupně publikuje na YouTube.

Jak už jsme na Živě.cz psali dříve, balóny budou využívat rychlých a poměrně stabilních proudů vysoko ve stratosféře. Pokud operátor zavelí, aby některý z balónů změnil směr, může sestoupit a vystoupit do výšky, kde vane proud v jiném směru, a pokračovat v cestě. Samozřejmě se nabízí otázka, jak to balón dokáže. Odpovídá na to video z léta, ve kterém inženýři Googlu ukazují jednoduché vzduchové čerpadlo. Když bude potřeba snížit výšku, do balónů se načerpá okolní vzduch, který je těžší než hélium. V případě stoupání se naopak vzduch odčerpá. Okolní řídká atmosféra tedy bude sloužit jako přirozené závaží.

 

Jiné video zase vysvětluje, jak balóny docílí toho, aby byl signál co nejstabilnější. Tedy aby při odletu nejbližšího balónu nedošlo k výpadku spojení, poněvadž žádný jiný v okolí zrovna není. Toho má projekt Loon docílit jednoduše tak, že balóny vytvoří propojenou síť v různých výškách. Když tedy na jedné letové hladině bude široko daleko jediný balón, díru vykryje balón v jiné letové výšce. Díky tomu nebude docházet ani ke kolizím.

Poslední video z minulého pátku pak popisuje, jak bude vypadat nitro pozemní domácí antény. Její kryt bude mít kulový tvar, uvnitř ale bude jednoduchá plošná anténa, která bude upravena takovým způsobem, aby mohla přijímat signál z různých úhlů. Když se tedy bude blížit aktuální balón k obzoru, pozemní anténa jej ještě stále bude „vidět“, přičemž záhy zachytí signál z dalšího balónu způsobem, aby to koncový uživatel pokud možno vůbec nepoznal.

Diskuze (10) Další článek: Nový True Image 2014 umí zálohovat do cloudu celé diskové oddíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,