Google v Česku začal prodávat e-knihy

Tuzemský Google rozšířil svůj obchod Play Store o nabídku knih. Systém se teprve rozjíždí, zatím zde tedy nenajdete české tituly. Knihy čtete na webu, v mobilu i klasické čtečce.
Kapitoly článku

Google po letech rozšířil český Play Store, který tak nyní vedle nákupu aplikací pro Android umožňuje vyhledávat a nakupovat i knihy. Česká republika je součásti vlny devíti nových podporovaných zemí.

Novinka se zprvu objevila jen v mobilní verzi obchodu, nyní už je ale dostupná i na webu. Aktualizace se týká pouze nákupu knih, na hudbu si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Je to ale dobré znamení pro ty, kteří doposud závistivě nakukovali třeba na americkou a plnohodnotnou verzi obchodu a bombardovali Google dotazy, kdy se dočkáme i my.

Play Store.png
Už i český Play Store od Googlu nabízí prodej knih. Ty české se objeví později. Aktuální nabídka je pouze zahraniční.

Pokud vylepšený obchod s knihami na mobilu stále nemáte, zkuste jej restartovat. Poté byste měli po spuštění obchodu odsouhlasit upravené podmínky služby.

Moje knihy.png Play Store.png Play Store.png
Osobní knihovna, profil knihy stejný jako u aplikací a výběr kategorií

Čeká se na české knihy. První bude Grada

V obchodu najdete zatím převážně anglické knihy, ty české chybí. Lze očekávat, že Google teprve vybídne české nakladatele, aby své elektronické knihy publikovali i zde, což potvrzuje i Michal Zachar z pražské pobočky: „Těšíme se na spolupráci s českými nakladatelstvími, pro které je služba zajímavým distribučním kanálem.“ Zájem už potvrdilo třeba nakladatelství Grada Publishing, které hodlá skrze Play Store nabídnout 2 000 odborných titulů, tedy třetinu své veškeré produkce.

Google Play.png Google Play.png Google Play.png Google Play.png
Vylepšený Play Store s knihami na telefonu s Androidem

Nákup knihy v praxi

Samotný nákup probíhá stejnou formou jako v případě aplikací – tedy pomocí zaregistrované platební karty. Oproti aplikacím ale zapomeňte na patnáctiminutový limit, během kterého můžete platbu stornovat a knihu vrátit. Nejde to alespoň standardním způsobem, podobné tlačítko v obchodě totiž chybí. Na stranu druhou si ale můžete před nákupem knihu alespoň omezeně prolistovat, abyste nekoupili zajíce v pytli.

Nákup na Play Store.png Nakup knihy.png Nákup knihy.png Nákup knihy.png
Nákup knihy krok za krokem

Četba knihy v klasické čtečce a v prohlížeči

Knihy můžete číst přímo v prohlížeči ve webové čtečce, případně v aplikaci Play Books pro mobily a tablety s Androidem a iOS. Nakonec jsou knihy dostupné také ve formátech EPUB a PDF pro klasické čtečky.

Počítejte s tím, že tyto formáty jsou v mnoha případech chráněné technikou Adobe DRM, ve skutečnosti tedy stáhnete pouze drobný textový soubor s příponou ACSM. Ten otevřete v programu Adobe Digital Editions, který autorizuje váš počítač (je vyžadovaný účet u Adobe), stáhne knihu a bude fungovat jako čtečka a zároveň manažer pro přesun chráněného PDF/EPUB do podporované čtečky. Seznam čteček s podporou Adobe DRM najdete na této adrese. Není ale ani zdaleka úplný.

Stažení EPUB.png Adobe Digital Editions.png
Knihu v PDF, EPUB nebo ACSM (Adobe DRM) stáhnete z roletové nabídky u knihy ve vaší knihovně, tedy v sekci Moje knihy. Tato kniha je chráněná technologií Adobe DRM, otevřel jsem ji tedy ve správci a čtečce Adobe Digital Editions.

Pokud si koupíte knihu s DRM, ale máte čtečku, která otevře pouze nešifrovaný EPUB, můžete porušit zákon a ochranu během několika sekund odstranit. Zvládne to třeba program Calibre s adekvátním doplňkem DeDRM. Je zřejmé, že DRM u knih je tedy v tomto světle pouze zbytečné házení klacků pod nohy platícím zákazníkům.

Pokud budete používat čtečku od Googlu, kniha se vždy otevře v místě, kde jste přestali číst, ať už jste použili prohlížeč, nebo aplikaci pro mobil a tablet. V takovém případě se vás samozřejmě žádné DRM netýká, poněvadž DRM je samotná čtečka Googlu – knihu nelze nikam zkopírovat.

Četba v prohlížeči.png Četba v prohlížeči.png
Četba v prohlížeči: nechybí základní nastavení, vyhledávání, přidávání záložek aj.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,