Google v Česku začal prodávat e-knihy

Tuzemský Google rozšířil svůj obchod Play Store o nabídku knih. Systém se teprve rozjíždí, zatím zde tedy nenajdete české tituly. Knihy čtete na webu, v mobilu i klasické čtečce.
Kapitoly článku

Četba knihy v mobilní aplikaci Play Books

Mobilní aplikace nabízí podobný servis jako Kindle a další podobné mobilní čtečky. Nastavení je prakticky identické s verzí pro web a s knihami se zde zachází identicky jako s muzikou v Play Music. Knihy se tedy standardně otevírají/streamují přímo z webu. Pokud je chcete mít skutečně v mobilu, musíte v knihovně u knihy klepnout na špendlík a čtivo se uloží do telefonu. Pak bude kniha dostupná i bez internetového připojení.

Mobilní čtečka.png Knihovna.png Synchornizace knihy.png Kniha je stažená.png
Moje knihovna a uložení vybrané knihy pro čtení offline
Mobilní čtečka.png Mobilní čtečka.png Listování.png
Konfigurační nabídka, titulní strana a efekt listování
Mobilní pohled.png Originál.png
Mobilní pohled (EPUB) a pohled na originál (PDF) v menu nastavení nevhodně přeložený jako „Původní stránky“. V obou případech můžete použít pinch-to-zoom pro přiblížení.
Bílý.png Noční.png Sepia.png Řádkování.png Zarovnání.png Písmo.png Písmo.png
Různě upravené pohledy na jednu a tutéž stránku
Mobilní čtečka.png Mobilní čtečka.png Mobilní čtečka.png
Záložka na stránce ťuknutím vpravo nahoře, vyhledávání v textu a obsah
práce s textem.png Práce s textem.png Přeložit.png Překladač.png Hypertext.png Hypertext.png Vkládání poznámek.png
Práce s textem: definice slova, barevné označení, přeložení do češtiny, automatický hypertext u rozpoznaných slov (zde název univerzity) a konečně vkládání textových poznámek k vybraným slovům
Na šířku.png Na šířku.png
Čtení na šířku

O všem rozhodne cena

Pokud Google přesvědčí české knižní nakladatele, může svým novým obchodem konkurovat českým zavedeným e-shopům v čele s Palmknihami, ale také komplexním ekosystémům, které nabízejí nejen samostatný nákup knihy, ale i její přímou četbu v propojené aplikaci a případně i zařízení. To je případ hlavně „českého Amazonu“ eReading nebo třeba projektu Wooky.

O úspěchu ale nakonec může rozhodnout i to, jak budou české knihy na Play Storu naceněné. Pokud bude cena oproti ostatním e-shopům vyšší, české čtenáře to může rychle odradit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,